Sverker Härd, chef på myndigheten för Kulturanalys.
Sverker Härd, chef på myndigheten för Kulturanalys. Foto: Simon Sarnecki/SR

Stor skillnad hos uppdragsgivare till konstnärer och författare när det förekommer hot och våld

2:06 min

Under 2015 och 2016 har Myndigheten för Kulturanalys genomfört en enkätundersökning om hot, trakasserier och våld mot konstnärer och författare. Nu presenteras en del av studien som handlar om vad uppdragsgivarna gör och bör göra.

Undersökningen visar bland annat att var tredje författare och konstnär någon gång har drabbats, och att utsattheten är vardag för vissa.

Nu på Bokmässan presenteras en del av studien, som uppmärksammar hur uppdragsgivarna förhåller sig till hot och våld. Och det är ojämnt fördelat mellan institutionerna, som är olika bra på att handskas med problemen - berättar Sverker Härd som är direktör för myndigheten för Kulturananlys.

Institutioner som ofta är utsatta, och som dessutom är stora och resursstarka har tagit fram långtgående rutiner. Mindre aktörer saknar ofta systematik för att ta hand om den här typen av hot, som trots allt finns.

Bland de åtgärder som de konsthallar, förlag, kulturredaktioner, bibliotek och museer som ingår i studien och som skaffat sig en vana vid att hantera hot använder sig av finns bland annat en etablerad kontakt med polisen och att veta vilka slags arrangemang som kan få en hotbild mot sig

– Det är ofta riktade mot specifika konstnärer och konstverk, säger Sverker Härd.

– De kan ibland ha perspektiv som uppenbarligen provocerar fram hot, det kan vara feministiska, antirasistiska eller queerperspektiv.

Rebecka Bohlin är journalist och författare som skrivit boken "Tackla hatet! Om näthat, hot - och hur du skyddar dig" . Till skillnad mot myndigheten för kulturanalys är det hat mot journalister som är i fokus i den.

Men hon har även med författare och problematiken är liknande för till exempel frilansjournalister och konstnärer - de är frilans och får inte alltid samma skydd som fastanställda på företag.

Men hon tycker sig se en ökande medvetenhet om säkerhetsfrågor där många arrangörer är förberedda när de bjuder in till exempel hotade konstnärer.

– Jag märker det när jag ska prata offentligt, att jag får ett mejl där man frågar om det finns nån hotbild mot mig. Men det ser olika ut ock kunskapen är inte lika stor överallt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista