Jennifer Clement
Jennifer Clement Foto: Mia Gerdin SR

Jennifer Clement från PEN: Jag vill få regeringar att skämmas

PEN-ordförande: "Varje dag är en kamp för det fria ordet"
2:34 min

Årets bokmässa i Göteborg har yttrandefriheten som tema och en av organisationerna som försvarar det fria ordet över hela världen är PEN. För första gången i organisationens snart hundraåriga historia har organisationen en kvinnlig ordförande, Jennifer Clement.

En längre intervju med Jennifer Clement hittar du längst ned i artikeln

– Sedan jag blev ordförande tidigare i år är det Turkiet som stått i fokus, för Turkiet är idag det största fängelset i världen för journalister, säger Jennifer Clement.

Men även i hennes eget hemland. Mexiko, fängslas och dödas journalister.

Så sent som i förrgår dödades ytterligare en journalist i Mexiko, den åttonde hittills i år, och Jennifer Clement nämner även andra länder där tryckfriheten är under starkt hot och där journalister och författare fängslas och mördas: Bangladesh, Thailand, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Ryssland, Honduras, Venezuela – listan är lång.

Och vad kan då PEN göra?

PEN gör olika kampanjer för att få rättsliga instanser att ompröva sina beslut och regeringar att ändra sina lagar. Jennifer Clement nämner ett sådant exempel i Mexiko där det tidigare var ett delstatsbrott om en journalist blev dödad och då blev straffet lindrigare, om det ens blev någon rättegång, medan det nu efter PENs kampanj blivit ett federalt brott med en helt annan dignitet.

När PEN griper in samlas världens ledande intellektuella i en speciell fråga eller i ett speciellt fall och det ger kraft, säger Jennifer Clement

– Ingen regering vill framstå som barbarisk – ja det kanske finns några undantag, säger Jennifer Clement som tror det är bra att få regeringar att skämmas – hon tror på skammens kraft.

Mer om Bokmässan i Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".