Lilly Brown spelar Cerisia och Astrid Lövgren spelar Siv.
Lilly Brown spelar Cerisia och Astrid Lövgren spelar Siv. Foto: Karolina Pajak/ Snowcloud Films AB

Magiskt bra när Siv sover vilse

Nina Asarnoj recenserar Siv sover vilse
2:55 min

Pija Lindenbaum är en av Sveriges mest uppskattade barnboksförfattare. Ända sedan genombrottet med "Else-Marie och småpapporna" 1990 har hon växlat mellan att göra helt egna böcker och att illustrera andra författares verk. "Siv sover vilse" kom 2009 och handlar om Siv som ska sova över hos sin nya spännande kompis Cerisia. Nu har "Siv sover vilse" blivit långfilm i regi av Catti Edfeldt och Lena Hanno Clyne.

Möt trion bakom "Siv sover vilse" på besök hos Roger Wilson i P1 Kultur

Det borde vara omöjligt att förvandla Pija Lindenbaums noggrant färgsatta och underfundiga bildvärld till spelfilm, alltså otecknat som den yngre generationen säger. Samtidigt rör sig alla Lindenbaums berättelser i en högst igenkännbar vardagsverklighet av galonbyxor och skogsutflykter, slängiga barnvakter och bossiga kompisar. Och Siv är just en av de där känsliga men modiga huvudkaraktärerna, släkt med Gittan och Else-Marie och Lill-Zlatan från böckerna.

I filmen "Siv sover vilse" har de två regissörerna lyckats med det omöjliga. Bilderbokens magi har blivit filmisk magi.

Catti Edfeldt och Lena Hanno Clyne sätter an tonen från första bilden med ett drakgrönskimrande norrsken.

Det är snö och norrbottniskt mörker med ljusglittrande julrenar som pryder stadens gator. Och med hjälp av bildvinklar ur barnperspektiv och musik ser jag plötsligt världen med Sivs ögon. Den värld där julpynt liknar juveler och glittrande stenar innehåller guld.

Och det är en helt märklig upplevelse att se den där boken jag läst hundratals gånger få kropp. Cerisias röda lockiga hår och bossiga självförtroende och den lite mer försiktiga Siv i sin blåa praktiska overall.

Hur snabbt de blir vänner och hur maktpositionerna ändå hela tiden skiftar. Vänskapen, som något slags känslomässig väderlek.

Och konsten att fånga något så vardagligt som en övernattning, hur den pendlar mellan hisnande äventyr, hemlängtan och koncentrerat tolkande av den främmande familjens koder. Couscous till middag som Siv aldrig smakat, och en mystisk vithårig släkting som kraschat i soffan.

De två barnskådespelarna rör sig helt bekvämt i det här skruvade gränslandet mellan sömn och vaka. Även vuxenskådespelarna fungerar bra, Sivs lite sorgsna vardagspappa och Cerisias välmenande medelklassiga, men tondöva mamma.

"Siv sover vilse" är både lojal med boken och samtidigt ett självständigt filmiskt verk. Magiskt bra helt enkelt.

 

             

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".