"EU-kommissionen har glömt utövarna"

Svenska artisters och musikers intresseorganisation, Sami, anser att utövarna ännu en gång har glömts bort i EU-kommissionens förslag till en reformerad upphovsrätt.

Sami anser att förslaget inte är någonting annat än ett misslyckande, eftersom det enligt organisationen inte innehåller något som garanterar en rätt till ersättning för utövarna.

- Visserligen medger kommissionen att artister och musiker möter svårigheter när det gäller att få betalt för att deras musik spelas på nätet. Det är bra, men de missar målet fullständigt när de endast föreslår åtgärder som i slutänden ändå inte kan garantera en ersättningsrätt för utövarna, säger Samis vd Stefan Lagrell i ett pressmeddelande och fortsätter:

- En modern upphovsrätt ska vara rättvis och balanserad. Det är därför vi förslår en garanterad och oavvislig ersättningsrätt till alla artister och musiker, oavsett avtal eller var musiken spelas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".