Bokmässan i Göteborg.
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Mattias Hermansson, kulturchef Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
2 av 2
Mattias Hermansson, kulturchef Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm

Debatten fortsätter efter Bokmässans sista dag

Sveriges Radios kulturchef Mattias Hermansson om efterspelet
4:29 min

Just nu pågår efterspelet till årets Bok och Biblioteksmässa i Göteborg. Nu cirkulerar ett upprop där undertecknarna vill avkräva mässan löften om en nazistfri Bokmässa nästa år.

Före mässan handlade debatten mycket om tidningen Nya Tiders medverkan. Först sade mässan ja sedan nej och så till slut ja igen. Tidningen har enligt Expo kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen var alltså på plats.

Nordiska motståndsrörelsen manifesterade också utanför mässentrén i lördags, och det finns uppgifter om att personer med anknytning till dem ska ha gått runt och punktmarkerat författare och andra och även på andra sätt stört arrangemang under mässan.

Nu har författaren Lisa Bjurwald tagit initiativ till ett upprop på sociala medier där man vill avkräva mässan löften om en nazistfri Bokmässa nästa år, samt att mässan tydligare tar avstånd ifrån rasism och extremism. Man hotar annars med att författare ska massbojkotta mässan.

Mattias Hermansson, kulturchef på Sveriges Radio, hur diskuterade de du mötte Nya Tiders medverkan och det som hände?

– Det var helt klart en snackis, det var det. Det är ju en komplicerad diskussion som handlar om yttrandefrihet och Bokmässans agerande. Oavsett vilken åsikt man har i de frågorna, så verkar många tycka det var fel att gå fram och tillbaka som Bokmässan gjorde, säger han.

Kräva nazistfri Bokmässa 2017, är det rätt väg att gå?

– Det får ju de som aktörer bestämma. Både de som står bakom uppropet och Bokmässan. Även om Bokmässan skulle porta vissa typer av aktörer, så finns det andra möjligheter för dem att synas i centrala Göteborg, att helt få bort saker som de här aktörerna inte vill möta är svårt tror jag.

Hela intervjun i ljudlänken ovan!

Mer om Bokmässan i Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".