Riksteatern nöjd med Kulturparti-kuppen

Efterspelet till kuppen med det fejkade Kulturpartiet pågår som bäst. Det var i måndags som bland andra Kim Anderzon och Olle Ljungström gick ut och påstod sig företräda ett nystartat Kulturparti. Något som sen visade sig vara en bluff - iscensatt av Riksteatern för att få upp kulturen på den politiska agendan. Reaktionerna från media och politiker har dock varit blandade - men Riksteaterns VD Birgitta Englin säger att hon är nöjd med aktionen.

Reaktionerna efter Kulturparti-kuppen har varit minst sagt blandade - från förlägna nyhetsjournalister som i krönikor bekänner att de blev lurade - till Centerpartisten Kenneth Johansson, som uppmanat Riksrevisionen att se över om Riksteatern kan använda sina pengar till den här typen av evenemang - 200 000 kronor ska det ha kostat.

Riksteaterns VD Birgitta Englin säger sig vara nöjd med aktionen - och ser ingen risk i att själva jippot sväljer det mesta av uppmärksamheten -från sakfrågorna.

- Det skapar ju en diskussion, så att det måste ju ge ett utrymme att börja arbeta med de frågorna. Det är åtminstone de reaktioner som vi har fått hitintills, säger Birgitta Englin.

- Det blir ju en debatt kring kulturpolitik, både nationellt och regionalt och lokalt nu. Och det är väl inte fy skam.

Är du inte rädd för att fokus bara hamnar på att det var en bluff, att det var på skoj?

- Det är ju en tragedi om det blir på det sättet. Alltså, media är ju ingenting som man styr, om man inte köper en annons. Och det vet vi vad det kostar att köpa en annons i media, eller en reklamsnutt i tv. Så det handlar ju också om en medial vilja att diskutera det här, och den är inte enorm. Det var därför vi gjorde på det här sättet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista