Roboten Bumblebee i Transformers. Foto: UIP
1 av 3
Roboten Bumblebee i Transformers-filmerna. Foto: UIP
Chris Hemsworth (Thor) och Anthony Hopkins (Oden). Foto: UIP
2 av 3
Chris Hemsworth (Thor) och Anthony Hopkins (Oden). Foto: UIP
Jon Ekstrands filmmusikstudio. Foto: Marcus Morey-Halldin
3 av 3
Jon Ekstrands filmmusikstudio. Foto: Marcus Morey-Halldin

Varför låter filmmusiken nästan alltid likadan i stora actionfilmer?

Är det är rundgång i filmmusiken?
6:33 min

Just nu pågår det en debatt om filmmusik på nätet - i videoform. Allt låter nästan likadant, inte minst i Marvels superhjälteuniversum. P1 Kulturs Marcus Morey-Halldin tittar närmare på rundgången i filmmusiken.

Klippet "the Marvel Symponic universe" har visats mer än 3 millioner gånger på streamingsajten Youtube.

Kontot "every frame a painting", som publicerat klippet, hävdar att filmmusiken i Marvels superhjältefilmer går i en enda lång cirkel - och att mycket går att skylla på att filmklippare och regissörer är lata när de klipper.

Tony Zhou från every frame a painting jämför musiken i "Tranformers: Revenge of the Fallen" av Steve Jablonksy med musiken från Marvel-filmen "Thor" av Patric Dolye. Det låter misstänkt likt. Han menar att det är resultatet av så kallad tempmusik.

Det är musiken som klipparen (och ibland regissören, beroende på hur involverad hen är i klippningen) använder sig av när de klipper ihop det filmade materialet, innan filmmusiken är komponerad.

I videoessän tar Tony Zhou upp exempel efter exempel på sådana här musikaliska efterapningar - han har till och med startat ett konto på Twitter som tar upp ännu fler exempel.

Är det så - att det är rundgång i filmmusiken, och vad kan i så fall en kompositör göra åt det?

P1 Kulturs reporter Marcus Morey-Halldin hörde av sig till någon som borde veta, Jon Ekstrand som gjort musiken till filmer som "Snabba Cash"-trilogin och "Hamilton - I nationens intresse". Han guldbaggenominerades för sitt arbete till "Det Vita Folket". Och han kände igen sig när han såg videoklippet om temp-musik.

Lyssna på inslaget i ljudlänken ovan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".