Fassbinder och Coppola inspirerar i Malmö och Helsingborg

7:22 min

I helgen var det premiär på Malmö stadsteater "Petra von Kants bittra tårar" efter Werner Rainer Fassbinders film från 1972. Och Helsingborgs stadsteater hade förra helgen premiär på "Det löjliga mörkret" av den unge tyske dramatikern Wolfram Lotz som inspirerats av såväl Joseph Conrads original romanklassiker "Mörkrets hjärta" som av Coppolas film " Apocalypse Now".

I Malmö är det den tyska regissören Anna Bergman som för tredje gången gästar Malmö stadsteater som står bakom "Petra von Kants bittra tårar" och i Helsingborg är det serbiska regissören Anja Suša som gjort flera uppmärksammade föreställningar på Backa teater i Göteborg och som satte upp "Vår klass" på Helsingborgs stadsteater förra säsongen, som regisserat "Det löjliga mörkret".

Kulturradions teaterrecensent Maria Edström har sett båda föreställningarna.

– Märkligt nog hänger de faktiskt ihop tematiskt. Det är ju två regissörer med rötter i andra länder som tillför ett sorts temperament och ett annat teatralt uttrycksfullt språk. Det handlar också om att vara exploatör i båda fallen.

Det verkar vara mycket humor och utlevelse på båda teaterscenerna?

– Det är det verkligen, samtidigt finns det ett allvar, säger Maria Edström.

Hör hela intervjun i ljudlänken ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista