Santtu-Matias Rouvali sitter på en röd soffa
Santtu-Matias Rouvali Foto: Lotta Hoppu / SR Sisuradio

Han tar över Sveriges nationalorkester

Hans röda lockiga hår fungerar som varumärke
2:43 min

Finska dirigenten Santtu-Matias Rouvali utlovar mycket nordiskt när han inom kort tar över som chefsdirigent för Göteborgssymfonikerna.

Hör en längre intervju på finska med Santtu-Matias Rouvali

Han har hunnit leda flera av världens mest kända symfoniorkestrar. Nu, sju år efter inhoppet, sitter han i Göteborgs konserthus och förbereder sig inför nästa år då han blir chefsdirigent för Sveriges nationalorkester, Göteborgssymfonikerna, eller GSO som de förkortas.

En orkester som han tycker att göteborgarna själva inte uppskattar tillräckligt mycket.

– Göteborgare borde förstå att de har en av världens allra bästa symfoniorkestrar här, säger Santtu-Matias Rouvali.

Rouvali stog inför samma utmaning med sin nuvarande orkester i Tammerfors, men under hans tre år som chefsdirigent för Tampere Fillharmonia har Rouvali lyckats med att locka in ny publik till konsertsalarna. Och det vill han göra även i Göteborg.

Han vill dock inte att det ska ske på bekostnad av klassisk musik. GSO ska inte bli en popporkester.

Rouvali är utbildad av flera kända finska dirigenter bland annat Jorma Panula och Leif Segerstam. Rouvali, som tillhör till den unga generationen av dirigenter säger att dirigentrollen har ändrats mycket under den senaste tiden.

Istället för att skapa auktoritet genom skräck och förnedring, som han själv uttrycker det, vill han skapa ett positivt och förtroendefullt förhållande med musikerna. Och på så sätt kommer de att lyssna även när man väl säger nej.

När jag träffar den 30-åriga blivande chefsdirigenten har han på sig en flanellskjorta och ett par jeans. Det röda lockiga håret fungerar nästan som hans varumärke nuförtiden. Rouvali säger att han ofta får höra att han inte ser ut som den stereotypiska dirigenten. När han träffar en orkester för första gången kan det först uppstå förvirring på grund av hans utseende: De tänker "vem är den här skateboard-killen?" när jag väl kommer in, men snart fattar de att det är jag som är chefen, säger han.

Programmet för hans första säsong i Göteborg är inte klart än, men nordiskt musik blir det säkert i alla fall någon gång under de kommande åren lovar Rouvali. GSO känner till Sibelius till och med bättre än många finska orkestrar gör, säger han.

Santtu-Matias Rouvali börjar på sin fyraåriga tjänst som chefsdirigent för Göteborgs symfoniker nästa år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".