Niklas Orrenius
1 av 3
Niklas Orrenius Foto: Åsa Sjöström
Utanför Köpenhamns synagoga, 16 februari 2015
2 av 3
Utanför Köpenhamns synagoga, 16 februari 2015 Foto: Ola Torkelsson/TT
Lars Vilks lyssnar när författaren Niklas Orrenius talar om sin bok "Skotten i Köpenhamn" på bokmässan i Göteborg
3 av 3
Lars Vilks lyssnar när författaren Niklas Orrenius talar om sin bok "Skotten i Köpenhamn" på bokmässan i Göteborg Foto: Fredrik Sandberg/TT

Niklas Orrenius bok om Lars Vilks "ger en bred panoramabild av rondellhundens politiska geografi"

"Orrenius lyfter händelser som många redan glömt och utforskar konflikter få känner till"
2:31 min

I februari 2015 sköts två människor till döds i Köpenhamn, i ett terrorattentat vars tilltänkta offer från början var konstnären Lars Vilks. Den här händelsen, och attentaten i Paris straxt innan, är startpunkten för journalisten Niklas Orrenius nya bok "Skotten i Köpenhamn".

Orrenius arbetar på Dagens Nyheter och har tidigare givit ut en handfull reportageböcker med teman som immigration, främlingsfientlighet och extremism. I den nya boken tar han rygg på Lars Vilks, och skildrar dagens Sverige utifrån konflikterna kring hans konstverk "Profeten Muhammed som rondellhund".

Mårten Arndtzén har läst.

4:8. Så heter den numera, Lars Vilks världskända teckning, i sitt polisförvar på hemlig ort.

För en tid sedan tackade Moderna museet nej till att få den donerad av konstnären, och i den här boken jämför museichefen Daniel Birnbaum teckningen med en pinne.

Ointressant i sig, men placerad med stor finess i tidens vatten: exakt där strömmarna delar sig.

Där ligger den, blick stilla, och visar vem du är. Om du tillhör de som tycker att den är onödig och "slår nedåt", eller de som hyllar den som ett monument över en kränkt yttrandefrihet.

Verkligheten är förstås mer komplex än så. Men för att få syn på den - och nu tar jag Birnbaums metafor vidare - måste man upp på den där pinnen. Och det fordrar ett balanssinne som är sällsynt idag.

Niklas Orrenius hör till de få som klarar det. Så har han också vadat i de här strömmarna under två decennier nu, skildrat konflikterna kring immigration och mångkultur beundransvärt sakligt och nyanserat.

"Skotten i Köpenhamn" är inget undantag. Den ger en bred panoramabild av rondellhundens politiska geografi, på båda sidor av pinnen.

Orrenius lyfter händelser som många redan glömt och utforskar konflikter få känner till - såsom den inomislamiska kulturkamp som pågår i Sverige, just nu. Och även om Lars Vilks är mer utgångspunkt än huvudperson så lär vi känna honom lite bättre också, hans personlighet och drivkrafter.

Om inte annat så kommer Orrenius att få många av sina läsare att inse det absurda i Vilks situation - placerad i ett slags skyddsförvar på obestämt tid, och i princip utstött av kulturlivet - och därmed göra det lite svårare för oss att bara flyta med i någon av de där strömmarna.

I viss mån hämmas han av den polarisering han själv beskriver. Niklas Orrenius har ofta haft en imponerande förmåga att få folk att prata med honom, även när utgångsläget är misstro. I den här boken möter han stängda dörrar både hos salafister och hatbloggare. En av dem trummar istället upp en hatstorm som tvingar Orrenius och hans familj att skaffa skyddad identitet.

Det är lätt att sympatisera med reportern, men det kan inte hjälpas: siktdjupet påverkas.

Så snarare än borrande reportage läser jag "Skotten i Köpenhamn" som ett utvidgat samtal om vår tids ödesfrågor: öppet och prövande, civiliserat.

En motståndshandling, alltså.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".