Mumien av den cirka 2 300 år gamle egyptiske mannen Neswaiu på Medelhavsmuseet i Stockholm. Foto: Mattias Berg/Sveriges Radio
Mumien av den cirka 2 300 år gamle egyptiske mannen Neswaiu på Medelhavsmuseet i Stockholm. Foto: Mattias Berg/Sveriges Radio

Världskulturmuseerna i Stockholm flyttar ihop enligt förslag

Ann Follin: Vi kan samutnyttja resurser
2:35 min

Medelhavsmuseet, Östasiatiska och Etnografiska museet flyttas till samma byggnad. Det radikala förslaget kommer från Världskulturmuseernas ledning som på regeringens uppdrag har utrett verksamheten.

Samtidigt föreslås en minskning av lokalerna för världskulturmuseet i Göteborg.

Det är på regeringens uppdrag som frågan utretts och utredningen pekar på flera olika alternativ, varav ett är att bygga ett helt nytt gemensamt museum i Stockholm. Nu vill man ha en fördjupad förstudie för att undersöka om en samlokalisering av de tre enheterna är möjlig.

Idag upptas 40 procent av den samlade budgeten av lokalhyror, och det måste ner.

Utredaren Ann Follin, överintendent för statens museer för världskultur menar att det finns mycket att vinna på förslaget om en sammanslagning.

- Dels att vi kan samutnyttja många resurser, vi behöver inte ha flera verkstäder, vi kan utnyttja både kompetens och investeringar smartare. Det är inte tre hus att värma upp, till exempel. Så det finns ju sparmöjligheter och effektiviseringsmöjligheter på många nivåer.

Oavsett vilket alternativ ni nu väljer, innebär inte en sammanslagning också en utspädning av kompetens och förmedling?

- Det tycker inte jag utan ett av de mervärdena som blir möjliga är att vi kan utnyttja hela vår samling och utnyttja kompetensen runt våra samlingar på nya, korsbefruktande sätt.

Vi kommer att fortsätta att vara en kunskapsinstitution även i framtiden, säger Ann Follin och ser fördelar med en sammanslagning. Utredningen innehåller flera alternativ, allt i från att stanna där man är och spara rakt över, till att bygga ett helt nytt hus. Det sistnämnda skulle kosta mest, men enligt utredningen skulle investeringen ha betalat sig på 6.2 år. På frågan om en sammanslagning inte automatiskt betyder personalnedskärningar, svarar hon så här.

- Vi har inte kommit till den frågan och jag tror att vår verksamhet behöver förstärka sin kompetens inom flera områden, inom både kärnverksamheten och stödfunktioner.

Men vid en sammanslagning får ni flera personer på samma funktion, innebär inte det att ni måste dra ner på personalen?

- Det kan också innebära att fler arbetar med att möta besökarna eller med pedagogik. Det kan innebära förändringar i arbetsuppgifter. Men vi är inte där ännu.

Från fackligt håll är man inte lika positivt inställd till en eventuell sammanslagning. Enligt Dimitra Polodis , lokal ordförande i ST på världskulturmuseerna finns det både en oro för vad det kan leda till för  personalen, och för att de olika verksamheternas identitet skulle kunna påverkas.

- Byggnaderna är väldigt väsentliga ur publiksynpunkt, den verksamhet som bedrivs är identifierad med lokalerna. Och verksamheten (sammanslagen) skulle bedrivas på ett helt annat sätt.

Men kan inte verksamheterna berika varandra samlokaliserade?

- Men vi berikar varandra genom att vara en myndighet redan nu, dessutom finns en stor oro att en sammanslagning skulle kunna innebära personalnedskärningar. Allting har varit gånger tre i Stockholm. Drar man ner det till ett hus, en verksamhet så minskar behovet att ha lika mycket personal, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".