Nina Bouraoui
Nina Bouraoui. Foto: Raphael Devynck Sauvillers

Mästerlig Nina Bouraoui om lesbisk kärlek och identitet

Martina Lowden har läst "Om lycka"
2:58 min

I bok efter bok har den fransk-algeriska författaren Nina Bouraoui skildrat älskande människor i gränslandet mellan flicka, pojke och kvinna. Romanen "Om lycka", från 2002, kommer nu i svensk översättning av Maria Björkman. Martina Lowden har läst den.

Kärleksromaner har ibland en tendens att avbefolka sina världar. Kvar finns bara ett du och ett jag och kanske en tredje person. Men romanen "Om lycka" flödar över av unga älskande. Den sextonåriga huvudpersonens kusiner och barndomsvänner, bekanta och klasskamrater bildar ett nätverk av längtan, är vackra och vilda brats som i ständigt nya parkonstellationer begär varandras kärlek, närhet och vänskap. Allt indränkt i parfym och alkohol, och ackompanjerat av det tidiga åttiotalets topplistepop: do you really want to hurt me?

Ur detta svåröverskådliga människomönster träder ändå en triangel fram: Marie, Diane och Carol. Marie, berättaren, längtar bort från schweizisk snö och kyla till de franska stränder där hennes familj har sommarhus. Hon älskar den jämnåriga Diane, men motstår ändå hennes närmanden och hemlighåller sina känslor. Och nära denna ungdomskärlek finns döden – Maries moster, Carol, "sinnebilden av en riktig kvinna", går långsamt bort i cancer.

Mästerligt utforskar Bouraoui de mellanmänskliga spänningsfält där identiteter uppstår. Hon granskar drömmen om den lesbiska kärleken som frizon från kvinnorollens krav. "Jag är inte som andra tjejer", säger Marie, underförstått att de andra tjejerna alla är som varandra. "Man är inte längre en flicka tillsammans med en flicka", säger hon, underförstått att bara två lika kan se varandra som individer. Hon spjärnar emot den femininitet hon samtidigt åtrår hos andra – och hennes älskade Diane, falsk och förförisk, framstår också mer som arketypisk femme fatale än människa. Ett blanknött slags skönhet, ja, men kärlekens schablonbilder är starka som döden.

I Bouraouis verk kan man alltid kan förvänta sig att få möta ett intensivt och insisterande språk. Så även här – "Om lycka" består av 123 korta kapitel, vars prosa har drag av dagbok, poplyrik och katalogdikt. Och genom sidorna slår ett hjärta med stora ögon, rastlöst och allvarligt. Det är en lycka att få lyssna till dess hårda slag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".