Hopp om ökad pressfrihet i Libanon

För en dryg månad sedan hölls det första parlamentsvalet i Libanon utan syrisk kontroll på över trettio år. Och den nytillsatta regeringen förväntas ge landet en nystart. En av dom viktigaste uppgifterna är att stärka pressfriheten.

Libanon har sen inbördeskriget startade 1975, kämpat för att bygga upp landet igen. Enligt organisationen Reportrar utan gränser är Libanon det ledande arablandet när det gäller pressfrihet.

Libanons författning talar visserligen om garantier för pressfrihet, men regeringen har så sent som mitten av 90-talet agerat mot kritisk press. Till exempel är det förbjudet att förolämpa utländska ledare och Libanons president.

Dessutom får journalister inte ha kontakter med grannen i söder, Israel eftersom gränskonflikten mellan dom båda länderna fortfarande pågår.

Genom fredsavtalet efter inbördeskriget så ska staten ha monopol på etermedier. Det innebar att 200 radio- och tvstationer stängdes 1996.

Ett 30-tal av dom fick dock fortsätta med vissa restriktioner.

Så 2002 så stängdes ytterligare två tv-stationer. Den ena av dom; Ny Television hade sänt ett kritiskt program om Saudi-arabien. Efter några månader fick Ny Television börja sända igen. Men inte den andra tv-stationen, Murr Television, den är fortfarande stängd. Just Murr Television sades ha skadat Libanons relationer med Syrien.

Men efter valet i juni fick personer som tidigare varit anställda vid Murr Television, veta att tv-stationen skulle kunna öppna igen inom några månader. Någon orsak sas inte men till Sveriges Radio säger anställda som vill vara anonyma, att orsaken måste vara valframgången för den syrienfientliga oppositionen.

Vad den här valsegern är värd vill ingen av dom journalister som Sveriges Radio pratat med i Libanon offentligt berätta om men en sammanfattning av kommentarerna är att den nya regeringen har mycket att göra på flera olika områden, till exempel för att underlätta reportrars arbete.

Jan Andersson, Amman

kulturnytt@sr.se