Pascal släpper nya skivan Revy.
Pascal släpper nya skivan "Revy". Foto: Pressbild

Mullrande revy från Pascal

"Rättfram musik och subtil galghumor"
2:30 min

Efter ett halvt decennium isär har Manuela De Gouveia, Mimmi Skog och Isak Sundström i den gotländska garagerocktrion Pascal återigen samlats för att ge världen mer av sitt fortfarande unika muller. Kulturnytts recensent Matilda Källén tycker att det har varit värt väntan.

Sex år har gått sedan Pascal släppte sin senaste fullängdare "Orkanen närmar sig" och inför garagerockarnas femte skivsläpp har det känts just så: som om något stort stormat runt knuten, tagit sats för att göra väntan värd. Ibland krävs inte mer än ett par års paus för att närma sig något som liknar mytbildning.

Och väntan, den har varit värd. På "Revy" tumlar den gotländska trion rakt ner i forna dagars kvava skumma kalkstensbrott med pånyttfödd iver, med lika delar djupa dån och dunder.

Skivan har spelats in på Hansastudion i Berlin, där också Pixies "Bossanova" passande nog kom till, och därigenom kanske getts en proffsigare inramning men helt utan att Pascals skramliga mörker gått om intet, den där tudelade känslan av att bli omringad av musiken, både oemotståndlig och lite kvävande.

Träffande skildring av destruktiv kärlek

"Tiden i paradiset blev rätt äcklig", konstaterar sångaren Isak Sundström på sektledardängan "Jim Jones" och det är en bra beskrivning av känslan som ligger som ett blött täcke över albumets texter, där låtarna är kärlekslåtar på ytan men kväljande och ganska obehagliga därunder, där lovord snart blir till böner och hot, en träffande skildring av destruktiv kärlek som ges extra effekt av Pascals rättframma musik, subtila galghumor och fortsatta tendens att upprepa rader tills de helt enkelt blir sanna, som på covern "Forever" och "Jag vill ju bara".

Och efter tolv låtar känns Pascals återtåg så självklart att jag nästan glömt att det var just det här jag saknade.

Mer om Scen- och musikrecensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".