Malena Erman på Stockholm jazz festival 2016. Mats Bergström, gitarr, Robert Ikiz, trummor, Magnus Lindgren, saxofon o Ruben Farias, bas.
1 av 2
Malena Erman på Stockholm jazz festival 2016. Mats Bergström, gitarr, Robert Ikiz, trummor, Magnus Lindgren, saxofon o Ruben Farias, bas. Foto: Berit Nygren/SR
Malena Ernman och Magnus Lindgren.
2 av 2
Malena Ernman och Magnus Lindgren. Foto: Mikael Silkeberg

Malena Ernman sjunger jazz i turbofart

Ernman: Jazz är roligare än någonting annat
3:57 min

Idag inleds Sveriges största jazzfestival, den i Stockholm. Bland årets akter finns Malena Ernman, som för de flesta nog är mest känd som operasångerska men som för Kulturnytts Berit Nygren berättar att hjärtat - det har hon i jazzen.

- Alltså jag började som jazzsångerska och sjöng i kör och arrade själv och sjöng i jazzgrupper och har sjungit med alla möjliga storband- ja, det ska bli rasande roligt men jag tänker mig inte som operasångerska utan här är jag ett instrument bland andra instrument, säger Malena Ernman.

Den här gången samarbetar hon med saxofonisten, flöjtisten och bandledaren Magnus Lindgren, som inspirerades av Malena Ernman i början av 90-talet.

- Då såg jag dig med din sexmannagrupp (Ernman inflikar "Vocal eyes") där du hade gjort alla arren och det var väldigt mycket jazz. Jag var jätteinspirerad av det, och är fortfarande.

Och den här gången har Magnus verkligen velat utmana Malena i jazzens snabba, höga toner, och han talar varmt om hennes positiva inställning till att pröva jazz som klassiska sångare annars inte brukar ta sig an.

- Ofta om det är klassiska sångare så gör man litet mer Ellington och den biten. Nu har vi valt att gå litet åt andra hållet att kanske ta jazzteman som är litet mer utmanande tekniskt sett, som går litet fortare och är litet mer ekvilibristiskt.

- Det är en låt som heter "Modulando" där jag tittar på Magnus och ser vem som ska svimma först.

Otroligt imponerande vilken röstkontroll du har ...

- Tack, men den klassiska tekniken i bakgrunden är ju inte att förakta. Det gäller ju alla musiker och sångare - har man en bra teknik i grunden, i botten så kan man lära sig att göra annat också, säger Ernman.

På repetitionen inte bara sjunger Malena samma snabba toner som Magnus. Hon till och med låter som hans tvärflöjt. Ja, mitt i alltihop skapas nya sound när deras respektive instrument smälter ihop.

- I vissa delar är det säkert folk som känner igen olika saker men sedan vissa element som ingen har hört förut. Vissa sound är helt nya, säger Lindgren och Malena Ernman tillägger:

- Det är väl saker vi gör som ingen annan i hela världen gör, kan vi väl säga.

Din profession har väl ändå varit att sjunga opera, och företrädesvis barockmusik - vad tycker du är roligast?

- Alltså jag tycker ju att jazz är mycket roligare än någonting annat. Däremot - barockmusik och jazz har ju improvisationen gemensamt så att steget från barock till jazz är inte så långt, förutom att man då sjunger utan mikrofon då man sjunger barockmusik, men man måste ha ett bra gehör och följa sina musiker även inom barock så att jag tycker att de går hand i hand, säger Malena och fortsätter:

- Däremot har andra delar av opera inte så mycket med jazz att göra.

Skulle man kunna tolka det här som att du är på väg litet mer in i jazzen nu och bort ifrån den klassiska musiken?

- Alltså jag har alltid varit på väg bort ifrån den klassiska musiken, men jag kommer alltid tillbaka till den för att det finns ju väldigt mycket roligt att göra och som är svårt och jag är ju en tävlingsmänniska i fingrarna. Jag tycker ju om utmaningar. Får man chansen att jobba med Magnus Lindgren och Mats Bergström till exempel tackar jag alltid ja till dem först, och tackar nej till jobb utomlands ha ha.

Vid sidan av Magnus Lindgren och Mats Bergström består bandet av basisten Rubem Farias och trummisen Robert Mehmet Sinan Ikiz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".