Foto: Soeren Stache, File / AP Photo / dpa / TT
Foto: Soeren Stache, File / AP Photo / dpa / TT

Svenska institutet ska ge mer stöd åt Sverigetwittrare

"Vi har förtydligat på vilket sätt de kan få stöd av oss"
0:41 min

Som Kulturnytt tidigare har rapporterat får Svenska institutets twittrare på kontot @sweden, som byts ut varje vecka, ta emot stora mängder hat och hot. Nu meddelar Svenska institutet att man har vidtagit åtgärder.

Syftet är att försöka minska mängden trakasserier och bättre stötta twittrarna.

Henrik Selin, chef för avdelningen för interkulturell dialog på Svenska institutet, bekräftar att de hotfulla kommentarerna har ökat.

– Sedan ungefär någon gång i början av sommaren har vi sett en väldigt snabb ökning av antalet kommentarer på det här kontot som är av karaktären hat och hot mot framförallt kvinnor som är curatorer på vårt konto, säger han och fortsätter:

– Vi har förtydligat på vilket sätt de kan få stöd av oss under den vecka de verkar.

Åtgärderna inkluderar en larmfunktion som meddelar Svenska institutet när det är ovanligt hög aktivitet på kontot och en uppförandekod i fem punkter som riktar sig till twittrare som följer kontot.

Före detta Sverigetwittrare har tidigare reagerat på att Svenska institutet tog bort blockeringarna varje måndag. Det har nu förändrats, berättar Henrik Selin.

– Det senaste vi genomfört är att vi inte kommer att avblockera de blockeringar som våra curatorer gör under sina veckor, utan de kommer att ligga kvar, säger han.

Varje måndag får en ny svensk ta över som twittrare på twitterkontot @sweden, som startades för fyra och ett halvt år sedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".