Wage Slaves: En memoar av en prekär migrantarbetare.
1 av 2
Wage Slaves: En memoar av en prekär migrantarbetare.
Daria Bogdanska. Foto: Applemark
2 av 2
Daria Bogdanska. Foto: Applemark

Krogbranschens mörka baksida i serieboken "Wage Slaves". P1 Kultur träffar Daria Bogdanska

Daria Bogdanska: "Kanske kommer de att stämma mig"
5:42 min

Vem betalar för din billiga öl? Det är en underliggande fråga i serietecknaren Daria Bogdanskas debutalbum Wage slaves, där hon både granskar restaurangbranschens svarta baksida och ger en personlig berättelse om att försöka skapa ett värdigt liv i ett nytt land.

Lyssna på hela fredagens P1 Kultur med Mona Masri här

Vad gör man om man kommer till Sverige från Polen och inte har rätt till studiemedel - men heller inte kan ta ett vanligt jobb för att man saknar svenskt personnummer?

I det nya seriealbummet "Wage slaves" blir huvudpersonen Darias lösning ett jobb på en restaurang. Men snart inser hon att allt inte går rätt till - inga kontrakt, uselt betalt och olika lön till olika anställda beroende på hur desperat du är, och var du kommer ifrån.

Boken handlar både om att kräva rättvisa på en arbetsmarknad där vissa hamnar i ett skuggland utan rättigheter, men också om att finna sin plats och skapa ett liv.

Författaren och serietecknaren Daria Bogdanska är gäst i P1 Kultur.

- Jag är lite rädd att de (före detta arbetsgivaren reds. anm.) kommer få tag på den här boken och att de kommer bli arga, kanske de kommer att stämma mig. Jag är lite rädd för jag utlämnar dem jättemycket och säger deras namn och namnen på deras restauranger.

Lyssna på hela intervjun med Daria Bogdanska i ljudklippet ovan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".