Sverrir Gudnason och Shia LaBeouf spelar Björn Borg och John McEnroe i filmen Borg.
Sverrir Gudnason och Shia LaBeouf spelar Björn Borg och John McEnroe i filmen Borg. Foto: Emma Engström

Internationellt intresse för filmen om Borg och McEnroe

Tuva Novotny efterlyser film om kvinnliga tennisspelare
2:58 min

Den mytiska rivaliteten på tennisbanan mellan kylige Björn Borg och hetsige John McEnroe håller just nu på att bli film. Och ämnet fascinerar, filmen är redan såld till stora delar av världen. Kulturnytts Emma Engström besökte inspelningen i Göteborg, när New York-nattklubben Studio 54 återskapades.

– Just nu står vi på inspelningsplatsen, som ska föreställa Studio 54 i New York år 1977.

Den danske regissören Janus Metz Pedersen berättar om dagens inspelningsplats, en restaurang i Göteborg.

Om en stund ska den guldprydda lokalen fyllas av 200 statister och champagne för att filma en scen som symboliserar hur Björn en gång för alla blir varumärket Borg.

På plats är också skådespelarna som ska gestalta denna unika kraftmätning i tennishistorien: Sverrir Gudnason som Borg och världstjärnan Shia LaBeouf som hans främsta konkurrent John McEnroe.

Shia LaBeouf berättar under presskonferensen, att de två lyckats hålla liv i känsla av rivalitet genom att inte umgås alls under inspelningen. Rivaliteten var varm och vänlig men har funnits där hela tiden, säger Shia LaBeouf.

– Det är först nu vi har umgåtts, säger Shia LaBeouf och lägger armen om Sverrir Gudnason.

Filmen följer Björn Borg från barndomen, till toppen av hans karriär. Och i centrum står den historiska Wimbledonfinalen 1980, där Borg till slut besegrade McEnroe.

Borg är ett ovanligt stort filmprojekt för att vara svenskt. Många internationella inspelningsplatser som Monaco och Prag, en ambition om att göra en film som utseendemässigt håller i hela världen. Och så världsstjärnor, som till exempel Stellan Skarsgård, som spelar Borgs tränare Lennart Bergelin.

Även i deras relation fanns ett slags kraftmätning. Stellan Skarsgård beskriver relationen mellan Borg och tränaren som en annan rivalitet som blivit film, den mellan Mozart och Salieri.

– Folk tror att Salieri var avundsjuk på Mozart men jag tror inte att det är rätt ord. Jag tror att det är mer en fullkomlig fascination och kärleken till det geniala. Och sorgen över att man själv inte är kapabel, säger Stellan Skarsgård.

Runt Björn Borg vid den här tiden fanns också hans första fru: den rumänska tennisspelaren Mariana Simionescu. Hon lade ner sin karriär för att stötta sin man. Men Tuva Novotny, som spelar Mariana, tolkar det inte som att hon offrade sin karriär för Borg.

– Hon är absolut en stark karaktär, för den tiden.

Det är ju en berättelse om två män som tävlar. Varför blir det inga filmer om två kvinnor som tävlar?

– Då fanns det ju inga lika stora kvinnliga stjärnor, men nu har vi ju det. Så nu går det väl bara några år innan vi ser Serena och Venus Williams på film.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".