Andzrej Wajda
1 av 2
Andzrej Wajda. Foto: Markus Schreiber
Andrzej Wajda
2 av 2
Andrzej Wajda. Foto: Alik Keplicz

Andrzej Wajda har avlidit:"Han var en del av den polska historien"

12 min

Den legendariske polske filmregissören Andrzej Wajda har avlidit 90 år gammal. P1 Kulturs Måns Hirschfeldt minns honom tillsammans med Göran Sommardal, Polenkännare och filmkritiker, och Mika Larsson, tidigare kulturattaché i Warsawa och utrikeskorrespondent i Polen.

Runa. Kulturnytts filmrecensent Lisa Bergström minns Andrzej Wajda

Ur arkivet: Klippt och skuret från 2001 om Andrzej Wajdas filmatisering av "Aska och diamanter" (längst ned i artikeln)

I morse kom nyheten att den polske filmregissören och teatermannen Andrej Wajda gått bort. Wajda var född i Suwalki i nordöstra Polen 1926 och sedan mitten av femtiotalet var han en de verkligt stora såväl i hemlandet som internationellt.

Som få andra lyckades Wajda vara både konstnärlig utmanande och nå bred publik och han fick alla upptänkliga filmpriser samtidigt som han i perioder var politisk kontroversiell.

Wajda lämnar efter sig en rad hyllade filmer, inspirerade av hans hemlands turbulenta historia som bland annat "Aska och diamanter" (1959), Marmormannen (1977). Sammanlagt blev det 50 filmer under 65 år. Hans sista film "Powidoki" visade på filmfestivalen i Toronto för en knapp månad sen.

– Han var en del av den polska historien sedan efterkrigstiden, han personifierade mycket av den polska historien, säger Göran Sommardal när han gästar Kulturnytt.

Wajda hade en stark relation till teatern vilket också präglade hans filmskapande, berättar Sommardal.

– Man kan jämföra honom med Ingmar Bergman. Wajda gjorde också filmer som var teatrala med ordentliga manus som var ordentligt dramatiserade.

Wajda belönades med en heders-Oscar för sitt livsverk och med Guldpalmen i Cannes för dramadokumentären "Järnmannen" (1981).

År 2007 regisserade Andrzej Wajda filmen "Katyn" som handlar om den sovjetiska massavrättningen av tusentals polacker under andra världskriget. Där också Andrzej Wajdas far blev avrättad, berättar Göran Sommardal.

– Filmen var både ett personligt- och ett historiskt dokument eftersom hans far dödades i massakern.

Polska tidningen Gazeta Wyborza berättar att Wajda sagt att han aldrig trodde att han skulle få leva i ett fritt Polen, där han kunde skapa en film som just Katyn. Katyn fick en Oscarsnominering för bästa utländska film.

Vilka filmer kommer vi minnas Wajda för?

– Många av hans filmer kommer att leva kvar, men Aska och Diamanter, Marmormannen och Katyn. Kanske också "Det förlovade landet" det finns många att välja mellan, säger Göran Sommardal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista