Karta: Nobelpris i litteratur världen över
Foto: Arkivbild / Sveriges Radio

Afrikansk litteratur märks av "den vita blicken"

2:54 min

Den litteratur som beskrivs som afrikansk och som går hem hos till exempel Nobelkommittén är "västifierad". Det tycker skribenten Siyanda Mohutsiwa från Botswana.

P1 Kultur: Varför har så få författare från Afrika belönats med Nobelpriset?

Skribenten Siyanda Mohutsiwa från Botswana är irriterar på att den litteratur som beskrivs som afrikansk är "västifierad". 

– Ska jag vara helt ärlig så är jag trött på det här, säger hon.

De senaste åren har det talats om en afrikansk litteraturvåg med bästsäljande författare som nigerianerna Chimamanda Ngozi Adichie, Teju Cole och Taiye Selasi för att nämna några.

När Siyanda Mohutsiwa besökte en bokhandel på Kapstadens flygplats kunde hon bara hitta tre böcker från afrikanska författare; "Americanah", "Open City" och "Vi behöver nya namn". Tre böcker som mer eller mindre utspelar sig i USA och Europa.

Många av dagens stora afrikanska författare skriver också utifrån den "vita blicken" 

Denna "migrantlitteratur" som Mohutsiwa kallar den, dominerar den afrikanska litteraturmarknaden i stort. Mohutsiwa vill se fler berättelser där afrikaner skriver om Afrika – berättelser som finns men inte får samma spridning i dag. 

– Skriver du om "väst" så är din spridning större. Många av dagens stora afrikanska författare skriver också utifrån den "vita blicken", säger hon.

Du tjänar mer pengar om du vänder dig till de som köper mest böcker. Tyvärr är det i västvärlden

Hon tror inte att författare medvetet skriver för en vit publik men ger man ut sina böcker i väst så kommer ditt manus ombearbetas av agenter förläggare och redaktörer som till stor del är vita eller till stor del kommer från USA. Det är också en ekonomisk fråga.

– Du tjänar mer pengar om du vänder dig till de som köper mest böcker. Tyvärr är det i västvärlden, säger hon.

Få afrikanska vinnare

Hittills har fyra afrikaner har tilldelats Nobelpriset i litteratur. Dessa är Nadine Gordimer och J.M Coetzee från Sydafrika, Naguib Mahfouz från Egypten och Wole Soyinka från Nigeria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista