Filmen "Jätten" tävlar i San Sebastian i september.
1 av 2
Johannes Nyholm långfilmsdebuterar med "Jätten" Foto: Peo Olsson
Filmaren Johannes Nyholm arbetar med sin långfilmsdebut "Jätten".
2 av 2
Filmaren Johannes Nyholm arbetar hårt med att bli klar med sin långfilmsdebut "Jätten". Foto: Emma Engström

Besatt av boule. Möt Jätten-regissören Johannes Nyholm

Är Johannes Nyholm landets mest skruvade filmare?
16 min

Är den långfilmsdebuterande "Jätten"-regissören Johannes Nyholm landets mest skruvade filmare? Emma Engström har träffat honom. Dessutom diskuterar P1 Kulturs programledare Roger Wilson "Jätten" med Jacob Lundström, chefredaktör för tidskriften FLM.

Lyssna på hela onsdagens P1 Kultur med Roger Wilson här

Johannes Nyholm uppmärksammades för sina filmer om Dockpojken, men för den bredare publiken var det kortfilmen Las Palmas som blev hans stora genombrott.

I Las Palmas spelade Johannes Nyholms då ettåriga dotter en vinglig turist som åker motorcykel och svinar ner en bar på Kanarieöarna.

Nu har Johannes Nyholm för första gången gett sig på långfilmsformatet med filmen "Jätten", som har premiär på fredag. En västerndoftande saga om en liten man som är besatt av boule.

Missa inte Emma Engströms möte med Johannes Nyholm i ljudklippet ovan. Reportaget följs av ett kritiksamtal om "Jätten" mellan P1 Kulturs programledare Roger Wilson och Jacob Lundström, chefredaktör för tidskriften FLM.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".