Bei Ta är poet och översättare och menar att Nobelpriset i litteratur är välbevakat i kinesiska pressen
Bei Ta är poet och översättare och menar att litteraturpriset är välbevakat i kinesisk press Foto: Privat

Poeten Bei Ta om varför så få asiater fått Nobels litteraturpris

"För få asiatiska verk översätts till europeiska språk"
1:48 min

Asien är vår största världsdel men bara fem författare därifrån har mottagit Nobels litteraturpris. Den kinesiske poeten, översättaren och litteraturkritikern Bei Ta tror det beror på att en så liten del av asiatisk litteratur översätts till europeiska språk.

Bei Ta säger att man i Kina de senaste årtiondena har börjat översätta en stor del av litteraturen från västvärlden, men att det inte är lika vanligt åt andra hållet.

- Tyvärr är det inte så många kinesiska eller asiatiska litterära verk som blir översatta till europeiska språk, säger han.

När Nobelpriset i litteratur offentliggörs är det varje år många tidningar i Kina som vill intervjua landets kritiker och översättare för få veta så mycket som möjligt om vinnaren berättar Bei Ta.

- Alla kineser är inte intresserade av att veta precis allt i detalj om pristagaren, men de vill veta nyheten om vem det är, säger han.

Bara fem författare från Asien har hittills mottagit priset. Två från Japan, en från Indien och så Gao Xingjian och Mo Yan från Kina. Men Bei Ta tror att den här trenden håller på att brytas i och med att en ny och yngre generation översättare är på intåg.

- Fler västerlänningar, särskilt unga, är intresserade av att lära sig kinesiska och andra asiatiska språk. Därför tror jag att fler författare från Asien kommer få ta emot ett Nobelpris i litteratur i framtiden.

Relaterat

Mer om Nobelpriset i litteratur 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".