Ur filmen Imorgon där ett gäng unga franska filmarbetare åker ut i världen för att hitta goda exempel på en hållbar utveckling.
Ur filmen Imorgon där ett gäng unga franska filmarbetare åker ut i världen för att hitta goda exempel på en hållbar utveckling.

"Imorgon" – klimatdokumentär som dragit miljonpublik

Marie-Louise Kristola om dokumentären Imorgon
2:30 min

En dokumentärfilm som drar miljonpublik är inte så vanligt. Än mindre om den behandlar tunga ämnen som klimathot och andra miljöproblem. Men den franska dokumentärfilmen "Imorgon", som nu får svensk premiär, har lyckats med just detta.

"Imorgon" har nått stora framgångar med sin förhållandevis låga budget som bland annat bygger på crowdfunding och privata ekonomiska bidrag. Filmen är skapad av Cyril Dion och Mèlanie Laurent och vann kategorin Bästa dokumentär på César Awards 2015. Sedan dess har den lockat över en miljon biobesökare i Frankrike.

Marie-Louise Kristola på P1 miljöprogram "Klotet" har sett filmen och gjort ett längre program om filmen:

– Det är en dokumentärfilm som tar avstamp i de senaste årens dystra prognoser om planetens tillstånd. Om de allt snabbare klimatförändringarna, om den pågående massutrotningen av arter och den korta tid vetenskapen säger att vi har på oss – kanske inte mer än tjugo år – för att kunna vända utvecklingen, säger Marie-Louise Kristola.


"Imorgon" vill visa att mycket redan görs av människor runt om i världen

– Men istället för att stanna där och bli en i raden av dystopiska miljöfilmer, "Imorgon" vill visa att mycket redan görs av människor runt om i världen för att försöka lösa de utmaningar vi har framför oss.

de gör ett urval av lösningar och väljer bort andra

Det låter som en optimistisk film, är den intressant?

Ja, det tycker jag. Även om de gör ett urval av lösningar och väljer bort andra. De viftar till exempel ganska lätt bort behovet av kärnkraft och genmodifierade grödor vilket är stora debattfrågor inom miljörörelsen idag. De verkar ha en förhoppning om att man kan ändra människors beteende ganska enkelt, säger hon. 

Filmen går på djupet med många stora sammhällsfrågor so kopplas till klimatförändringarna, vilket är bra menar Marie-Louise Kristola. Även fastän det är aningen många trådar som ska nystas upp. 

Det är en ganska lång film och litet spretig. Den nöjer sig inte med att utforska bara klassiska miljöfrågor som hur vi ska kunna producera vår mat på ett hållbart sätt i framtiden eller hur vår energiförsörjning kan komma att se ut. Filmen vill även visa på lösningar för framtidens banksystem, valsystem och till och med skolundervisning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".