Dario Fo. Foto: TT
Dario Fo. Foto: TT

Nobelpristagaren Dario Fo har avlidit

Gunnar Bolin: "Han var vansinnigt rolig med ett perfekt gehör"
0:37 min

Den italienske dramatikern och Nobelpristagaren Dario Fo har avlidit, uppger AFP. Kulturredaktionens Gunnar Bolin minns en vansinnigt rolig dramatiker som närmade sig ståuppkomikens genre.

Maria Edström: En dramatiker och satiriker där ingenting var heligt

Åke Malm intervjuar Dario Fo efter Nobelpriset 1997 (längst ned i artikeln)

Den italienska dramatikern fick Nobelpriset 1997, och han uppmärksammades då för att genom både skratt och allvar visa på övergrepp och orättvisor i samhället. Motiveringen löd: "Som i medeltida gycklares efterföljd gisslar makten och upprättar de utsattas värdighet".

Han skrev nästan hundra pjäser och bland hans viktigaste verk finns "Komiskt mysteriespel", "Vi betalar inte, vi betalar inte" och "En anarkists död genom en olyckshändelse". 

Skapade teaterfeber

– Det var teaterfeber i Sverige på 70-talet, säger skådespelaren Björn Granath, och berättar att det till stor del var Dario Fos förtjänst.

Han inspirerade och svensk teater imiterade menar Granath och många av hans pjäser sattes upp flera gånger. Kulturnytts Maria Edström är av liknande åsikt.

– Det var en väldigt politisk tid i den svenska teatern och Dario Fo var ju också väldigt politiskt. Det var väldigt roligt och det var väldigt sensuellt och det tillförde något i det svenska teaterlivet, säger Edström.

Som ung höll Dario Fo på med måleri och utbildade sig till arkitekt. Men 1953 kom hans genombrott som dramatiker, regissör och skådespelare, med revyn "Il dito nell'occhio". Han har också en gedigen karriär inom film och tv, där han skapade omtalade tv-shower och serier. Han arbetade under 45 år tillsammans med skådespelaren France Rame, som skrev och producerade tillsammans med honom. 

Hånade makten

Björn Granath berättar ockå att Dario Fo ganska sent i sin karriär gjorde en pjäs där Silvio Berlusconi och Vladimir Putin bytte hjärnor med varandra.

– Då stämde Berlusconi Dario Fo men vad han inte visste var att Fos verk hade getts ut på ett förlag som Berlusconi själv ägde, säger han och berättar att Fo alltid varit en nagel i ögat på makteliten i Italien.

Men Italiens premiärminister Matteo Renzi sörjer i dag.

– Med Dario Fo förlorar Italien en av sina största förkämpar för teater, kultur och vårt lands civilsamhälle, säger den italienske premiärministern Matteo Renzi och tillägger att Fos mångsidiga konstnärliga arbete gör honom till en "stor italienare i världen".

Enligt italienska medier avled Dario Fo 90 år gammal, efter att ha varit inlagd på sjukhuset i Milano i tolv dagar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".