"Issa Dee"(Issa Rae) i tv-serien "Insecure"
1 av 2
"Issa Dee"(Issa Rae) i tv-serien "Insecure" Foto: John P. Fleenor/HBO
"Molly" Yvonne Orji i tv-serien "Insecure" (HBO)
2 av 2
"Molly" Yvonne Orji i tv-serien "Insecure" (HBO) Foto: John P. Fleenor

Hög igenkänningsfaktor i revolutionerande tv-serien "Insecure"

"Inga pekfingrar, samhällskritiken kommer mellan raderna"
15 min

I veckan hade "Insecure" premiär på HBO Nordic - en av höstens stora tv-serier. Den är skapad av Issa Rae - ett nytt, stort stjärnskott på tv-himlen. Kritiksamtal i P1 Kultur.

Lyssna på hela fredagens P1 Kultur med Mona Masri här

Issa Rae hade tidigare den populära webbserien "Awkward Black Girl" och precis som i den, spelar Issa Rae huvudrollen  "Insecure".I serien följer vi Issa och hennes bästa vän Molly, som på olika sätt försöker hitta sin egen plats i tillvaron.

Serien utspelar sig i ett samtida Los Angeles, Issa jobbar på en ideell organisation som arbetar för att ge fattiga barn en mer meningsfull tillvaro, och när hon kommer hem väntar hennes arbetslöse kille i mjukisbyxor och de ligger mest i soffan och tittar på tv ihop. Bästa vännen Molly är framgångsrik advokat i jakt på den rätte, men det är inte så lätt i dessa dejtingapps-tider. 

"Insecure" har blivit väldigt omdiskuterad och Issa Rae hyllad - men vad är det som fängslar? P1 Kulturs Mona Masri bjöd in Fanna Ndow Norrby, skribent och redaktör på tv-programmet Edit i SVT, och kulturredaktionens Saman Bakthiari, för att diskutera.

Det handlade då om hög igenkänningsfaktor, träffsäkra detaljer i denna alldagliga, men roliga serie, om en ung vuxen resa till självkännedom.

Man funderade över att det knappast är den första serien med en ung svart kvinna i centrum, men att HBO vill satsa på denna på bred front, handlar om att det finns stora kommersiella intressen i bakgrunden.


Mer om Film- och tv-recensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".