Piteå kammaropera repeterar Stilla min eld. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.ropera. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
1 av 2
Linus Börjesson och Annie Fredriksson som paret Rausing. Foto: Peter Öberg, SR.
Piteå kammaropera repeterar Stilla min eld. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
2 av 2
Möte intill Eva Rausings döda kropp. Foto: Peter Öberg, SR.

Tetra Pak-familjen Rausings öde blir opera i Piteå

Sångaren Linus Börjesson: En bisarr historia
4:00 min

I kväll, lördag, är det urpremiär på den nyskrivna operan Stilla min eld, som handlar om Tetra Pak-familjen Rausing och i synnerhet om Eva Rausings uppmärksammade död för fyra år sedan. Kulturnytt har besökt repetitionerna på Piteå kammaropera.

– Det är ju en bisarr historia, säger Linus Börjesson som gör rollen som Hans Kristian Rausing.

– Men eftersom det är den karaktär jag spelar så vill jag ju ändå på något sätt tycka om honom, och förstå varför han gjorde som han gjorde.

Rausing är familjen som blir mycket framgångsrik med sin framgångsrika mjölkförpackning Tetra Pak, men unge Hans Kristian väljer ett liv som filantrop i London, och lever på sin förmögenhet. Men han får drogproblem och på en avvänjningsklinik träffar han amerikanskan Eva. De förälskar sig i varandra, och gifter sig, men kämpar båda med drogmissbruk. Annie Fredriksson är den som gestaltar Eva Rausing:

– Normalt när man kanske är med i en operauppsättning så är det ett gammalt verk som satts upp flera gånger men att det här faktiskt är baserat på en verklig händelse gör ju att situationen är lite annorlunda. För min del har det väl varit lite lättare att relatera till, känslomässigt, för att man kan känna med Eva och Hans i sin sorg över att de har hamnar i den situation de ändå hamnade i, säger Annie Fredriksson.

Parets missbruk tar till slut Evas liv. Hans Kristian kan inte hantera det, utan döljer Evas kropp, och inte förrän efter två månader uppdagas det att Eva Rausing ligger död i deras bostad.

– Storymässigt så är det ju opera, sedan börjar man tänka att kommer vi att exploatera de här människorna ytterligare. Där var ju nyckeln för oss dels att familjen själv varit väldigt öppen med händelsen. Vi har skrivit mail till dem i ett tidigt skede och vi har skickat manus men vi har inte fått något svar, säger operachef Tomas Isacsson.

För den nyskrivna musiken står Nicolai Dunger och Fredrik Högberg, och librettister är Kerstin Gezelius och Alexander Onofri.

Kristofer Steen är regissör och han tror att det är lättare att ta till sig ett verk byggt på en händelse som inträffat i modern tid, även om det här inte är en dokumentär skildring.

– Jag tror att det definitivt är mer relaterbart, även om det finns lite beröringspunkter med äldre former av tragedier och så. Det påverkar ju också att musik skrivs i dag och en text skrivs i dag för att berätta om ett förlopp för några år sedan. Allt det där tror jag skapar ett mer direkt uttryck, säger Kristofer Steen.

Stilla min eld ska sedan på turné till Luleå, Skellefteå, Umeå, Östersund, Sundsvall och Örnsköldsvik. Sveriges Radio ska spela in piteåföreställningen och den ska sändas i P2 den 22 oktober klockan 19.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".