Organisationen Musiksveriges vd Linda Portnoff. Foto: Berit Nygren/SR
1 av 2
Organisationen Musiksveriges vd Linda Portnoff. Foto: Berit Nygren/SR
Skaps ordförande Alfons Karabuda
2 av 2
Skaps ordförande Alfons Karabuda Foto: Johan Olsson/Press

Nya rekordsiffror för musikbranschen

Linda Portnoff: "Det mesta hamnar hos några få"
1:50 min

Musikbranschen tjänar alltmer pengar. Ifjol tjänade eller omsatte den 9,2 miljarder kr. Det är en ökning med en miljard kr jämfört med året dessförinnan, visar årets statistik från branschorganisationen Musiksverige. Så mycket har intäkterna inte ökat sedan Musiksverige började räkna dessa för sju år sedan.

Bakom ökningen ligger framför allt större intäkter från konserter med världsartister, men också större exportintäkter till följd av svenska låtskrivares och producenters framgångar utomlands liksom större intäkter för den inspelade musiken på inte minst onlineområdet, och pengarna - de går till ett fåtal aktörer, säger Musiksveriges vd Linda Portnoff:

- Förra året gjorde vi en djupdykning i just det och tittade på hur intäkterna fördelades på konsertområdet som utgör mer än hälften av musikbranschens hela intäkter, och där kunde vi ju se att den absoluta merparten av intäkterna hamnade hos bara några få. Om jag minns rätt tror jag att vi hade 70 procent av intäkterna hos 3 procent av aktörerna, säger Portnoff och fortsätter:

- Det intressanta är ändå att titta på de här stora svepande dragen på aggregerad nivå, och här finns det också internationell forskning som pratar om musikbranschens ekonomi som en "winner takes it all"-ekonomi med starka "superstar-effekts". Det har ju sina förklaringar, bland annat att vi lyssnare verkligen älskar att höra populärmusik, säger Linda Portnoff.

Hur ska då fler i Sverige få del av musikbranschens intäkter, enligt er i organisationen Musiksverige?

- Hur intäkterna ska fördelas inom branschen är ju en förhandlingsfråga mellan olika partsintressen. Det beror på hur det ser ut i avtal till exempel mellan musikbolag och artister, musikförlag och låtskrivare och så vidare, men jag tror också att vi är ganska ödmjuka inför den här svåra fördelningsproblematiken. Det finns ju stora internationella undersökningar som visar att mer än hälften av världens tillgångar är i händerna på mindre än en procent av befolkningen och den här koncentrationen av makt i form var ekonomin hamnar någonstans är så det ser ut. Jag har inte svaret på den frågan. Det är komplext, säger Portnoff.

Konsertintäkterna ökade med 14 procent från år 2014, vilket är den största uppmätta ökningen hittills på konsertområdet. Enligt rapporten dyker det upp nya festivaler upp, framför allt inom elektronisk dansmusik. Tidigare har sådana festivaler ägt rum i Sveriges största städer, men nu etablerar de sig även i mindre städer som exempelvis Örebro.

Exporten av svensk musik har också ökat med 21 procent från föregående år och försäljningen av inspelad musik med 12 procent från 2014 till 2015. Förklaringen till ökningen för den sistnämnda kategorin ligger enligt Musiksverige främst i ökade intäkter från strömmad musiklyssning och ökade intäkter från utlandet.

Samtidigt har den fysiska försäljningen ökat för första gången sedan mätningarna 2009, med en procent, och idag har musikbolagen i Sverige större intäkter från vinylförsäljning än vad de har från videokanalen Youtube.

Alfons Karabuda, ordförande för Sveriges kompositörer och textförfattare förkortat SKAP, hoppas att EU-kommissionens förslag till kommande nya upphovslagar ska göra att de ökade intäkterna kommer upphovspersonerna till del:

– De här förslagen måste gå igenom ministerråd och EU-parlament innan de godkänts, och jag tycker mig se en större förståelse för de här frågorna när jag till exempel pratar med vår EU-minister så vi får hoppas att vi får se det i handling också, säger han.

Läs Musiksveriges rapport här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".