Pierre Niney och Paula Beer i Francois Ozons nya film Frantz som visas på Stockholms filmfestival.
Pierre Niney och Paula Beer i Francois Ozons nya film Frantz som visas på Stockholms filmfestival. Foto: Edge Entertainment

Identitet, Sydkorea och skådespeleri i fokus på Stockholms filmfestival

Nina Asarnoj rapporterar från programsläppet
1:38 min

Discovery och Icons heter de två nya sektioner som presenterades när Stockholms filmfestival idag släppte programmet för festivalen som pågår 9-20 november. Den första består av långfilmsdebutanter och den andra sätter skådespelarkonsten i centrum.

Vad fick du veta, blir det ytterligare några stora regissörnamn som kommer till Stockholm?

Den franske regissören Francois Ozon har tilldelats priset "Stockholm Visionary Award". Det var en av de nyheter som presenterades när Stockholms filmfestival höll sin årliga presskonferens. Sedan tidigare har det stått klart att regissörerna Francis Ford Coppola och Ken Loach kommer till Stockholm och nu alltså även Ozon. Han medverkar på festivalen med kärleksdramat "Frantz" som utspelas i efterkrigstidens Tyskland och det lär vara regissörens bästa film någonsin, enligt festivalledningen.

Andra nyheter?

Två nya festivalkategorier presenterades också: "Discovery", en sektion som ägnas debuterande långfilmsregissörer och så sektionen "Icons" som vill lyfta fram skådespeleriets konst. Den franska skådespelaren Isabelle Huppert är en av dem som hyllas, på festivalen visas hämndthrillern "Elle" av Paul Verhoeven. Huppert är också snart bioaktuell i Mia Hansen-Löves skilsmässofilm "Dagen efter denna".

I sektionen "Spotlight" handlar det i år trendkänsligt nog om identitet. En av de filmer som visas där är dramat "Lion" av Garth Davis, som bygger på en sann historia om en femårig pojke i Indien som råkar somna på ett tåg och aldrig hittar hem igen, utan blir adopterad av ett par från Australien. Filmen handlar om när han som vuxen återvänder till sitt ursprungsland för att till slut försöka hitta hem igen. "Lion" kommer på bio också, på Juldagen.

Vad ser du mest fram emot?

Mycket förstås, men jag ser särskilt fram emot modedesignern Toms Fords nya film "Nocturnal Animals". En psykologisk thriller om ett bokmanuskript som börjar spöka. Tom Fords förra film "En enda man" med Colin Firth handlade om en djupt deprimerad homosexuell lärare. Den var enormt bra och stilmässigt elegant, och den nya ryktas använda färgen rött på ett intressant sätt. Dessutom är jag specialintresserad av film från Sydkorea som festivalen i år utsett till fokusland, så det kommer att finnas goda chanser att se ny sydkoreansk film.

Nytt för i år är också att några av festivalfilmerna kommer att gå att se via streamingsajten Plejmo, bra för dem som inte har möjlighet att komma till Stockholm. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".