Brittiska och amerikanska reaktioner på Londonattentaten

Dagen efter terrordåden i London är texter och debattinlägg i brittiska tidningar framför allt präglade av sorg. ”Vi har brutalt väckts från en skön dröm” skriver författaren Ian McEwan i The Guardian. På amerikanska kultursajten Salon.com spekulerar journalisterna i vad bomdåden kommer att betyda för president Bush.

I brittisk press är chocken fortfarande stor över det som hänt. Författaren Ian McEwan försöker beskriva läget i London under rubriken ”How could we have forgotten that this was always going to happen?”. Han beskriver hur stämningen i den brittiska huvudstaden gick från eufori över OS-beskedet till sorg, chock och ilska över terrordådet.

”Det är svårt att få en så stor stad som den här ur kurs”, skriver McEwan. ”Den har överlevt många attacker förr. Men när vi har räknat våra döda, och bedövningen släppt, och förbytts i ilska och sorg, så kommer vi att se att vårt liv här kommer att bli svårt. Att vi brutalt har väckts från en skön dröm. Det kommer att ta lång tid innan staden återfår onsdagens självförtroende och glädje.”

Medan texter och debattinlägg i Storbritannien framför allt präglas av sorg, är man i USA snabbare med den politiska analysen. På den amerikanska kultursajten Salon.com spekulerar Tim Grieve över vad bombdådet kommer att betyda för president George Bush.

”Det är svårt att föreställa sig att presidenten och hans rådgivare känner något annat än lättnad just nu”, skriver Tim Grieve. Och konstaterar att amerikanernas kritik mot USA:s krig i Irak blivit allt starkare samtidigt som gallupundersökningar visar att rädslan för terroristattacker ligger på den lägsta nivån sedan elfte september. De amerikanska väljarna har inte mycket till övers för president Bush i inrikesfrågor, skriver Tim Grieve, men nu kommer de att påminnas om terroristhotet. Och i kampen mot terrorismen har Bush fortfarande starkt stöd för sin politik.

Flitiga Irakkrigsdebattören Michael Moore har ännu inte kommenterat Londonattentaten. På hans hemsida finns däremot en länk till en av gårdagens nyhetssändningar i tv-kanalen Fox News. Nyhetsankaret Brian Kilmeade och kollegan Stuart Varney raljerar över G8-mötets huvudämnen växthusgaser och Afrikahjälp och välkomnar att terrorismen nu hamnat högst på den politiska agendan. 

Amerikanske journalisten Joe Conason - författare till boken ”Big lies: the right wing propaganda machine and how it distorts the truth” gör också en omedelbar koppling mellan Londonattentaten och kriget i Irak. Han skriver på salon.com att det som hänt i London visar att det inte går att kriga bort terrorismen. Och nu måste Bush och Blair omedelbart dra tillbaka sina trupper från Irak och ”börja bekämpa verkliga fiender i stället för inbillade.”