Ansvariga utgivare oroas över mediabilden

2:03 min

Politiker från höger och vänster i Västerbotten anklagar medier för partiskhet. Ansvariga utgivare i länet ser allvarligt på det här och menar att det är en utmaning att stärka förtroendet i framtiden.

Som Kulturnytt berättade tidigare har flera politiker den senare tiden gått till attack mot traditionella nyhetsmedier och anklagat dem för att vara politiskt partiska. Senast i veckan ifrågasattes mediernas opartiskhet av en liberal debattör i Expressen.

- Att man tvivlar kommer alltid att förekomma, problemet blir ju om det blir ett utbrett tvivel och ett utbrett ifrågasättande där man inte längre litar på media. Hamnar vi i den situationen då är det ju allvarligt ur en demokratiaspekt, säger Anders Bäckström.

Han är ansvarig utgivare för SVT Nyheter Västerbotten som nyligen anklagades för att vara opartisk av en moderat politiker, som startade en egen nyhetssajt i moderaternas regi.

Det utspelet och flera andra har eldat på den mediedebatt om opartiskhet som varit het i Västerbotten. Ansvarig utgivare för lokaltidningen Norran i Skellefteå, Marcus Melinder stämmer in i att det är extra allvarligt när politiker öppet uttrycker sin misstro mot medier.

– Ja jag tycker att det är allvarligt. Där har alla vi medier en läxa att göra det vill säga att fortsätta upplysa våra läsare om hur vi jobbar, hur de pressetiska reglerna ser ut, vad som styr vårt arbete och hur vi resonerar.

– Allt detta skiljer oss ifrån de alternativa medierna. Det är en milsvid skillnad och den måste göras tydlig för publiken.

De traditionella nyhetsmedierna har historiskt sett haft monopol på nyhetsförmedling och åtnjutit ett högt förtroende för opartiskhet, något som redaktioner kan ha tagit för givet menar Anders Bäckström på SVT.

– Men jag tror att de senaste fem åren har redaktionerna börjat vakna och förstå att det finns väldigt måna alternativa nyhetskällor och vi kanske har gjort för lite för att möta det här, absolut, säger han.

I takt med att sociala medier har blivit en viktig nyhetsförmedlare har utmaningen att utmärka sig som ett opartiskt medium blivit större.

– Traditionella, seriösa medier med ansvarig utgivare som förhåller sig till de pressetiska reglerna är fortfarande den garant som vi har för att upprätthålla en demokrati i det här landet, säger Marcus Melinder och fortsätter:

– Det måste varje dag försvaras.

Reglerna som journalistiska medier ska följa

De pressetiska reglerna är inte lagar utan just regler.
Om ett medium anmäls granskas ärendet av Pressens opinionsnämnd (PON) eller Granskningsnämnden för radio och tv.

Om de finner att reglerna brutits får mediet betala en bötessumma och tvingas publicera beslutet i sin kanal.

Här är några av de pressetiska regler som behandlar partiskhet:

1.1. Massmediernas roll i samhället och allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling.

1.2. Var kritisk mot nyhetskällorna. Kontrollera sakuppgifter så noggrant som omständigheterna medger, även om de tidigare har publicerats. Ge läsaren/mottagaren möjlighet att skilja mellan faktaredovisning och kommentarer.

1.13. Sträva efter att ge personer, som kritiseras i faktaredovisande material tillfälle att bemöta kritiken samtidigt. Sträva också efter att återge alla parters ståndpunkter. Var uppmärksam på att anmälningar av olika slag kan ha till enda syfte att skada den som blivit anmäld.

Källa: Allmänhetens pressombudsman - po.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.