Waldemarsudde. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
Waldemarsudde. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

Regeringen vill avknoppa Waldemarsudde

"Waldemarsudde behöver uppvisa en mer stabil ekonomisk förvaltning"
2:25 min

Efter en handfull utredningar och en mångårig diskussion har regeringen nu beslutat att de vill sära på Prins Eugens Waldemarsuddes stiftelse och Nationalmuseum.

I dag är Prins Eugens Waldemarsuddes stiftelse en del av myndigheten Nationalmuseums verksamhet genom att vara en egen enhet.

Enligt museiutredningen Ny museipolitik, från 2015, är konstellationen Nationalmuseum och Waldemarsudde som den är i dagsläget komplicerad och leder till oklarheter och konflikter.

Därför signalerade regeringen i budgetpropositionen för 2017 att de vill se en skilsmässa mellan verksamheterna. Och det är välkomnas av Waldemarsuddes museichef Karin Sidén.

– Ja, jag tycker att det är väldigt positivt. Det här är faktiskt en fråga och en problematik som har varit föremål för diskussion i oändligt många år, nu får den sin lösning som vi ser det.

I en mejlkonversation som Kulturnytt tagit del av mellan medarbetare på kulturdepartementet och museichef Karin Sidén på Waldemarsudde framgår att regeringen nu är positiv till en delning och avser ta upp frågan för beslut i riksdagen.

Per Olsson Fridh är statssekreterare på kulturdepartementet och han bekräftar att regeringen nu vill se en delning mellan verksamheterna, men att krav kommer ställas på Waldemarsudde innan verksamheten kan abdikera.

– Det krav som vi sagt från departementet handlar om att stiftelsen Waldemarsudde behöver uppvisa en mer stabil ekonomisk förvaltning och en verksamhet som håller sig ekonomiskt för att vi ska kunna skilja dem åt. Och det är väl det som är det stora hindret skulle jag säga. Det kommer krävas att man framförallt kan visa upp ett resultat i 2016 års redovisning som visar att det går åt rätt håll.

Museichef Karin Sidén menar att avknoppningen av Waldemarsudde från Nationalmuseum kommer att innebära ett ekonomiskt lyft för verksamheten. Även överintendent på Nationalmuseum Berndt Arell säger till Kulturnytt att han är positiv och att han tror att uppbrottet kan leda till positiva effekter för båda verksamheter.

Regeringens företrädare vill inte ge några löften om när delningen kan ske, i väntan på de ekonomiska beskeden från Waldemarsudde, men förhoppningen är inom den aktuella mandatperioden. 

– Först får vi redovisningen och den kommer under våren, och sedan får vi tillsammans med myndigheten och stiftelsen titta på vilka steg som bör vara de nästa för att vi ska kunna fatta beslut så småningom, men när det sker är för tidigt att säga i nuläget, säger statssekreterare Per Olsson Fridh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".