Ett besök hos Carl och Karin. Foto: Carl Larsson-gården
Miljonbelopp förskingrat från Carl Larsson-gården. Foto: Carl Larsson-gården

En person anhållen för bedrägeriet mot Carl Larsson-gården

"Vi är oerhört förtvivlade och besvikna"
1:38 min

En person har anhållits sedan miljonbelopp förskingrats från Carl och Karin Larssons släktförening som driver Carl Larsson-gården utanför Falun, rapporterar P4 Dalarna.

– Vi är oerhört förtvivlade och besvikna. Det är en förfärlig situation på många sätt, säger Oskar Nordström Skans, ordförande i Carl och Karin Larssons släktförening, till P4 Dalarna.

Brottet uppdagades vid en genomgång av gårdens ekonomi inför ett styrelsemöte. Oskar Nordström Skans berättar att gårdens ekonomi nästan uteslutande bygger på intäkter från besökare och därför är marginalerna små. 

– Varenda krona är viktig så det här är förstås fruktansvärt allvarligt, säger han.

Beskedet togs emot med chock av de som arbetar med gården men också de boende i Sundborn, den lilla orten med knappa 1000 invånare som är oskiljaktig från Carl och Karin Larsson.

– Gården betyder nog väldigt mycket för samhället. Det tror jag. Det är massor med turister här på sommaren och då går det bra för affärerna, säger Thorsten, en av dem som bor i Sundborn.

– Det är inte bara vi Sundbornbor som känner till Carl Larsson-gården utan det är de flesta. Säger man att man bor i Sundborn, ja, Carl Larsson säger ju alla. Carl Larsson och Sundborn hör ihop, säger Birgitta.

Händelsen polisanmäldes och enligt polisens presstalesman Stefan Wickberg har en man anhållits på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, vilket innebär att personen i fråga har någon form av förtroendeuppdrag.

– I första förhör har den här personen gjort vissa medgivanden, säger Stefan Wickberg.

Till P4 Dalarna säger Oskar Nordström Skans att man bedömer att man kommer att kunna fortsätta driva huvuddelen av gårdens verksamhet framöver.

– Men det är en oerhört tuff situation och en stor utmaning att få hem pengar för att kunna säkra gården, fortsätter han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".