Författaren och journalistenTa-Nehisi Coates.
Författaren och journalistenTa-Nehisi Coates. Hans bok Mellan världen och mig är angelägen läsning, tycker Kulturnytts Anna Tullberg. Foto: Nina Subin.

Angeläget att läsa Ta-Nehisi Coates

Anna Tullberg om "Mellan världen och mig"
2:53 min

En av de mest uppmärksammade böckerna som kom ut i USA förra året är journalisten Ta-Nehisi Coates bok Mellan världen och mig. Den är skriven som ett brev till författarens femtonårige son och handlar om att vara svart i USA, historiskt och idag. Anna Tullberg har läst.

Jag glömmer aldrig besöket i zon sex i västra Detroit i USA. Där barnen får räkna med att bli stoppade av polisen på vägen hem från skolan, där döda kroppar hittas i nedgångna hus. Där mötte jag pastor Mama Sandra som la sin kraft på att vara en mänsklig motvikt till våldet och fattigdomen i kvarteren. Åttio procent av befolkningen i Detroit är svart, ändå fick jag hela tiden höra hur de politiska beslut som fattades sällan handlade om att förbättra tillgången till sjukvård, skolor eller ens till rinnande vatten för någon av dem.
Hur kan en majoritet av Detroits befolkning behandlas som en minoritet? Mama Sandra bemötte min naiva men uppriktiga fråga med värme och skratt. I hennes svar fanns en stenhård kärna av trött ilska: Ja, är det inte intressant? svarade hon. Vem är det som har makten, vem har pengarna?

Coates Mellan världen och mig handlar om detta: Den svarta kroppens plats i ett amerikanskt samhällssystem med en historia av slaveri och rasskillnader och med en pågående dröm med stort D om att allt är bra och att framgång alltid är möjligt. En dröm som förblindar och enligt författaren får ett helt land att gå vilse, eftersom det blundar för realiteterna. Med utgångspunkt i det mest personliga; kroppen, väver Coates nutid och historia. Han vill på riktigt undersöka och förstå den svarta kroppens plats. Samtidigt är vreden hård mot det system som konsekvent förminskar honom som människa. Coates skriver om uppväxten i västra Baltimore. När han går i sjätte klass blir han hotad på vägen hem av en äldre kille som riktar en pistol mot honom. Citat: ”Jag minns min förundran över att döden så enkelt kunde stiga upp ur en helt vanlig pojkeftermiddag och bölja fram som dimma.” Och så vänder sig Coates till sin tonårige son. ”Det här är vad jag vill att du ska veta”, skriver han: ”i USA är det tradition att förstöra svarta kroppar – det är hävd. Slaveriet var inget antiseptiskt lånande av annans arbetskraft”.
Drömmarna låter detta fortgå. Det ingår i systemet som bygger på makt och pengar.

Jag stör mig lite på det manliga perspektivet i boken. Det skapar en onödig trånghet i en text som vill vara öppnande och jag tänker på vad Mama Sandra i Detroit hade kunnat lägga till här. Men viktigast att säga är att Mellan världen och mig är djupt gripande och mycket, mycket angelägen läsning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".