Relationsproblem
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Sociolog.
2 av 2
Emma Engdahl.

Depressiv och kommersialiserad kärlek i ny bok

Emma Engdahl: Friheten gör oss oroliga
9:17 min

Krafter i samhället vill att vi ska vara depressivt älskande och att kärleken blir en vara. På dejtingsajter plockar vi fram det vi tror andra finner begärligt. Emma Engdahl är aktuell med boken "Depressiv kärlek - en social patologi" - om varför vår tid behöver människor som upplever brist i sina relationer.

Lyssna på hela torsdagens P1 Kultur med Mona Masri här

Depressiv kärlek, menar Sociologen Emma Engdahl, är att man i det intima kärleksmötet inte kan få de behov man har, som människa, tillfredsställda av den andre -  den man älskar och begär.

Krafter i samhället vill att vi ska vara depressivt älskande och har kommersialiserat den. Vi tror att det är något man kan lära ut och köpa och upplevelsen av brist kan leda till begär efter att konsumera alla de varor som ska leda oss till lyckligt och sunt kärleksliv eller sex. Därmed förlorar kärleken sin inneboende mystik och blir del av ekonomismen. 

P1 Kulturs Mona Masri samtalar med Emma Engdahl om kärlek i vår tid när kommunikationen går via text, valet är fritt och känslan av att vara utbytbar är stark.

P1 Kultur

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".