Mitt liv som Zuccini. Foto: Folkets bio
Mitt liv som Zuccini. Foto: Folkets bio

"Mitt liv som Zucchini är en liten pärla"

Lisa Bergström om "Mitt liv som Zucchini"
1:53 min

Den leranimerade filmen Mitt liv som Zucchini är regisserad av Claude Barras. Manuset har Girlhood- och Tomboy-regissören Céline Sciamma skapat fritt efter Gilles Paris roman "Autobiographie d'une courgette".

Oroa dig inte, det blir bra här, säger polisen Raymond och räcker över ryggsäcken till Zucchini.

Han har skjutsat honom till det center för barn där han ska bo nu. För hans mamma är död.

Zucchini är nio år och pappan finns inte heller, eller han finns på sätt och vis, han är målad på en pappersdrake som nu är nerpackad i väskan, precis som den tomma ölburk som är ett minne av mamman.

Ny bland barnen är det först svårt att hitta sin plats, men efter en stund börjar de lära känna varandra och det visar sig att de alla delar historier om trasiga elaka föräldrar.

-Vi är alla likadana, det finns ingen på jorden som älskar oss, säger bråkstaken Simon, tröstande till Zucchini...

Det är en väldigt fin, varm och ömsom humoristisk film med fantastisk dialog. Céline Sciamma har arbetat väl med manuset. De leranimerade figurerna är underbara: Zucchinis blå hår, Alice hängande lugg och lilla illavarslande ärr under ena ögat, precis som Simons ärr vid hårfästet som bara anas ibland.

Barnen på centret blir ett tajt gäng. Bästa kompisar som försvarar, tröstar och garvar åt varandra. De gillar varandra precis som de är.

Barnens kraft att hjälpa varandra i allt det svåra, är smittsam.

Dessutom är det riktigt bra att de vuxna figurerna både är förstående och snälla.

Mitt liv som Zucchini är helt enkelt en liten pärla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".