Kristin Amparo i "Unga tankar om musik"
1 av 2
Kristin Amparo i "Unga tankar om musik" Foto: Berit Nygren/SR
Max Låke i "Unga tankar om musik".
2 av 2
Max Låke i "Unga tankar om musik". Foto: Berit Nygren/SR

Musiklivet får ung tankesmedja

Idag startar Kungliga musikaliska akademien en tankesmedja som ska sätta agendan för framtidens musikliv. Den består av en större grupp yngre musiker, sångare, producenter och pedagoger och får namnet "Unga tankar om musik", förkortat "UTOM".

Det handlar inte minst om att stärka musikutbildningskedjan, berättar Max Låke som ska leda smedjan:

- Vi ska verka för att alla delar i musikutbildningskedjan samverkar och träffas, och man ska hitta nya mötesplatser mellan kulturskolor och folkhögskolor och gymnasieskolor och musikhögskolor. På vår horisont handlar det mycket om att förbereda de unga musikerna för det yrkesliv de ska verka i, säger Låke och fortsätter:

- Vi behöver en återväxt av musiker och vi behöver musiker på högsta nivå i Sverige, och för att nå det behöver vi en jättebred bas. Det måste finnas en enormt livaktig kulturskola som har som ett av sina mål att skicka elever vidare i musikutbildningssystemet.

Samma starka känsla för kulturskolan har artisten, kompositören med mera Kristin Amparo, som är en av de första att ta plats i tankesmedjan "Unga tankar om musik". Amparo har ett par saker som hon vill göra:

- Jag vill att folk ska se kopplingen mellan kulturskolan och operahusen. Att det är de som börjar på kulturskolan som sedan kommer att stå på operahusen. Den kopplingen vill jag göra tydlig. Sedan vill jag att musiker ska repa i solsken. Jag vill inte att musiker ska repa i källarlokaler. Jag vill att man ska få ta plats, för musik verkar bättre när den får vara fri, säger hon.

Amparo lyfter också fram kulturskolans betydelse för såväl kör- som populärmusiklivet, och hon välkomnar initiativet från akademien:

- Det finns ett behov av ny energi, nya tankar. Vi jobbar över genregränser, kommer från olika bakgrunder, och det finns någonting som är väldigt inspirerande med det, säger hon.

Vid sidan av Kristin Amparo består tankesmedjan till att börja med av följande yngre professionella musiker, sångare, producenter och pedagoger: dragspelaren Isak Bergström, pianisten Anna Christensson, slagverkaren Robin Cochrane, agenten Noomi Hedlund, violinisten Karin Hellqvist, pianisten David Huang, munspelaren Filip Jers, violasten Adrian Jones, gitarristen Jacob Kellermann, artisten Behrang Miri, violinisten Sara Parkman, saxofonisten Linn Persson, blockflöjtisten Anna Petrini, artisten Sirintip "Tippan" Phasuk, sångerskan Sarah Riedel och instrumentalpedagogen Jonathan Wettermark.

UTOM får också en mentor i musikern Benny Andersson, och han säger så här i ett pressmeddelande:

- Jag är övertygad om att Unga tankar om musik kommer att vara en självklar genreöverskridande verkstad i musiklivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".