United states of Love
1 av 2
United states of Love Foto: /Triart
United States of Love
2 av 2
United States of Love Foto: Triart

Sällsynt grå och obesvarad kärlek i "United States of Love"

Lisa Bergström: "Det kräver en hel del tålamod"
2:27 min

Idag går "United States of Love" upp på biograferna. Det är regissören Tomasz Wasilewski skapat en film om kärlek i Polen 1990. Och Lisa Bergström har sett den.

Hur är filmen?  

- Mörk och dyster, kärlek och längtan har sällan varit så grå och obesvarad.

Och vad handlar den om?

- Vi följer fyra kvinnor. De älskar på olika vis. Men föremålet för deras kärlek är långt bort, utom räckhåll.

Agata förälskar sig i prästen och smyger efter honom, timme efter timme. Rektorn, Iza har en hemlig relation med läkare som, när hans fru dör, inte längre vill ha henne, det gör henne galen. Vi har en förre detta skönhetsmiss, Izas syster Marzena som längtar efter sin man som flyttat till Berlin. Det här är ju 1990 tal, precis när muren fallit så Berlin kan lika gärna vara en annan planet.

Och så har vi den övre medelåders skolfröken Renata som har en massa kanariefåglar som flyger fritt i lägenheten, hon förälskar sig i grannen, den gamla skönhetsmissen.

All denna obesvarade längtan filmas i en filmad grå ton där tom rektorns klarröda nagellack blir dassigt.

[LJUDILLUSTRATION FRÅN FILMEN]

Lisa, vad är det vi hör här:

- Det är ett samtal mellan de två systrarna där den ena frågar den andra om hon är lycklig, ja svarar hon, jag med säger då den första systern.  Det är en helt underbart smärtsam dialog, så oerhört långt från lycka.

Så, vad tycker du om filmen?

- Det är härligt att gå ner i en så här mörk och dyster skildring av kärlek. Dock blir det väl i bland lite väl grått. Filmen dryper av längtan som leder till obehagliga och absurda handlingar. Och så är det intressant att få vara i Polen i en tid av förändring 1990 talet.

Men allt det grå och alla dessa tystnader kräver en hel del tålamod.

Mer om Film- och tv-recensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".