VR-filmfestival visar olika verkligheter

2:50 min

I dag startar Sveriges första Virtual Reality-Filmfestival i Stockholm – VR Film Fest. Kulturnytt var på plats och prövade att byta verklighet för en stund.

Nio program med sammanlagt 22 filmer från olika länder kommer visas under två dagar, där tittaren befinner sig mitt i handlingen och kan ta in 360 grader av miljön i filmerna.

Elena Malakhatka, doktorand på KTH och filmskapare från Ryssland, arrangerar festivalen. Hon och hennes kollegor har tittat på många VR-filmer i olika genrer för att slutligen landa i festivalens urval, som täcker dokumentärer, animering och drama.

Det är en märklig känsla att befinna sig inuti i filmen jag tittar på. Genom Virtual- Reality glasögonen stänger jag ute min verklighet och går in i en av någon annan skapad virtuell verklighet. I ena sekunden är jag på ett konferens-center i Stockholm, i den andra är jag på en gata i en storstad. Jag tittar åt olika håll och ser gatan som vore jag där i verkligheten.

En bred motorväg till höger, i en korsning ett femtiotal meter framför mig ser jag uppställda tält på trottoaren, där jag befinner mig i området Skid Row i Los Angeles, USA.

I den amerikanska Virtual Reality-dokumentären "The Artist of Skid Row" följer vi konstnären Ramiro Puentes berättelse om hur livet som hemlös påverkat hans konstnärsskap.

Filmen är en av 22 korta filmer i olika genrer som visas på VR Film Fest i Stockholm. 20 personer åt gången kommer kunna se film i 360 grader genom VR-glasögon, sittandes i roterande stolar.

Tekniken har kommit så pass långt att berättandet nu kan beröra. Och det ökar kraven på innehållet i filmerna. Handling och klippning har blivit viktiga parametrar för att mäta kvalitén på VR-filmer. Men tempot är den allra viktigaste ingrediensen i en bra VR-film, för att tittaren helt enkelt ska kunna följa med i handlingen, berättar Elena Malakhatka.

Virtual Reality-film är en mäktig och imponerande upplevelse, där tittaren befinner sig nära karaktärerna och deras berättelser. Samtidigt är hjärnan ovan vid de många intrycken. Rekommendationen för festivalbesökarna är att titta maximalt 15 minuter åt gången för att inte må dåligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista