Fota med mobilen
Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Slutet nära för Vine där sex sekunder räcker

"Begränsningen verkar ha fött något speciellt"
1:56 min

I veckan kom nyheten att videoappen Vine kommer att läggas ner av ägarföretaget Twitter. Marcus Morey-Halldin minns en kreativ plats i det korta formatet.

 

Vine lanserades för tre år sedan, och brann snabbt och ljust innan andra appar och sidor som facebook, instagram och snapchat tog över facklan när det gäller video. Men ""filmerna bara får vara sex sekunder långa verkar ha väckt något speciellt i de som använde det.

Visst fanns det gulliga kattklipp, och enkla avfilmningar av verkligheten - men För att få den korta stunden att berätta en historia så var det många som använde alla klassiska tricks i i filmmediets verktygslåda: snabba klipp, fokus på förgrund och bakgrund, pålagda ljud, och hemmagjorda specialeffekter som hämtade från Georges Méliès stumfilmsklassiker "Resan till månen" från 1902.

En av min favoriter på Vine är tonårige och rödhårige Brendan Bowen från amerikanska Georgia - i korta sketcher driver han med sin egen övervikt, med familjesituationer och trender, senast hoppade han på clown-tåget.

Med enkla medel gör han filmer där till exempel spelar först sig själv och sen sin farmor (i peruk), och hans humorklipp har spridits så mycket att han blivit en stjärna med sponsorkontrakt som intervjuats i diverse talkshows

Precis som många andra av vines stjärnor har Bowen redan börjar fokusera mer på youtube - men twitter, som äger vine, har lovat att hans och de andra vine-personligheternas konton och filmer kommer finnas kvar på nätet ett tag till. Och när nyheten om nedläggningen kom la han upp ett klipp där han tackade vine för att han nu vet vad han vill göra när han blir stor - han vill bli riktig filmskapare.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".