Om glädje i sorgens huvudstad - Almudena Grandes "Manolitas tre bröllop"

2:22 min

Den spanska författaren Almudena Grandes fokuserar i sin romansvit på tiden efter inbördeskrigets slut när Franco tagit makten.

"Manolitas tre bröllop" är den tredje delen i en planerad svit om sex böcker, och den förflyttar oss till Madrid åren 1940-1950, år av svält, angiveri och korruption.

Almudena Grandes är en stor berättare. Förra boken i romansviten,”Pojken som läste Jules Verne” skildrade repressionen mot gerillan som höll sig gömd i bergen. Den här gången är det i Grandes egen stad, det av kriget sargade Madrid som historien utspelar sig. I centrum står Manolita, en tonåring med ansvar för fyra småsyskon sedan fadern arkebuserats och styvmodern satts i fängelse. Hennes äldre bror, Antonio är motståndsman som uppehåller sig på olika gömställen. Själv har hon av brodern fått epitetet ”Fröken- jag- vill-inte- bli-indragen.” Och det stämmer till en början. Allt hon vill är att skaffa mat för dagen till sina syskon och kanske träffa en man och bli lycklig.

Hur blir man lycklig? Det är kärnpunkten i den här myllrande berättelsen på drygt 700 sidor. Hur kan man skapa sig ett liv, någorlunda anständigt, under frankismens grymma styre som föder lika delar rädsla och ursinne?

Manolita rycks med i motståndsrörelsen. Hennes uppdrag blir att gifta sig med en politisk fånge som fått 30 år för att ha tryckt upp några flygblad. Silverio, som han heter, behövs för att reparera stencilapparater. Man kan muta sig till giftermål av den korrumperade fängelseprästen. Mellan Silverio och Manolita uppstår efter hand kärlek, och ibland får berättelsen drag av Mercè Rodoredas vackra klassiker ”Diamanttorget.”

 Om glädje i sorgens huvudstad berättar Almudena Grandes, och om motståndsrörelsens alla offer, många brutalt avrättade tack vare Orejas, en infiltratör baserad på en verklig person vid namn Juana Dona med många liv på sitt samvete.

 ”Manolitas tre bröllop” börjar lite trevande med ett rikligt persongalleri, men efterhand  blir jag fascinerad av historien som, trots sin ordrikedom är en effektiv påminnelse om människans storhet under usla villkor, där, som det heter, ”elände föder likgiltighet, fattigdom föder snålhet och misär föder misär.”