Pär Hansson.
Pär Hansson. Foto: Magnus Liam Karlsson

Pär Hanssons "Kajak" – naturnära men innehållslöst

Arazo Arif: "För män som tycker om att paddla"
2:52 min

Poeten Pär Hansson debuterade med diktsamlingen "Ruckel" för snart 20 år sedan. Sedan dess har han bland annat gett ut "Vi plockar bär i civilisationen", som prisades med Norrlands litteraturpris 2013. Nu är han aktuell med diktsamlingen "Kajak", nominerad till Sveriges radios lyrikpris. Kulturnytt gav den till poeten och frilansskribenten Arazo Arif.

Kan kajaken symbolisera något annat än ett färdmedel? Det frågar jag mig medan jag läser Pär Hanssons nya diktsamling "Kajak". En googlesökning senare lär jag mig att "kajak" betyder "farkost för män" på inuktitut, ett språk som talas i Nordamerika.

Redan på första sidan i diktsamlingen "Kajak" förs jag till sjön där diktjaget lossar på kajaken som ligger insvept under några alar. Dikten vaggar in mig i ett naturnära tillstånd. Diktjaget rör sig vid vassen, i vattnet, ute i det vilda. Han upplever sig vara ett med naturen, bland blad, baggar, och bär.

Mötet mellan människa och djur, människa och natur är en central underström i sviterna. Diktjaget är mycket medveten om sin omgivande miljö. Läsaren presenteras för olika former av flora och fauna:

"Det händer / i skuggan / bland uppskjutna ludna / grenar och glitter / en bäver / ser på mig och omvänt: vi / människa bäver / undrar vem du är / du / som ser / piskar till med stjärten / paddeln / blundar / förbi"

Ett annat tema som snuddas vid, om än i få av dikterna, läser jag som någon form av kritik mot det kapitalistiska systemet. Det görs genom rader om prisutvecklingen för spannmål och vägsalt, konstateranden om privata vårdföretag och om reklam:

"Reklamen / gör reklam för reklamen / Samhället, våra ögon / godkänner / ockupationen"

I denna kontext ter sig dikterna av typen samhällskritik något malplacerade, liksom lite på måfå insprängda i ett annars rätt neutralt, naturromantiskt material.

I vissa dikter blir Hanssons arbete med textens ljudlighet fint framträdande, allitterationer, rim och upprepningar gör verket vidare, vackrare. Annars är språket enkelt och osmyckat, ibland rentav platt och tråkigt, som exempelvis i en dikt mot slutet av samlingen:

"Torra löv, röda, brandgula, ljusgula / gulvita / jag ska sätta mig i köket / med ett stort glas öl"

Jag slukar sidorna i sökandet efter att förstå den egentliga semantiken i samlingen av korta, koncentrerade och kort sagt rätt innehållslösa dikter. Dessvärre lämnar dikterna mig alldeles oberörd. Men kanske är boken något mer för män som tycker om att paddla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".