Iiris Viljanen är aktuell med sitt andra soloalbum "Mercedes".
Iiris Viljanen är aktuell med sitt andra soloalbum "Mercedes". Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Iiris Viljanen gör vardagen akut

3:10 min

Den österbottniska sångerskan och musikern Iiris Viljanen brukade utgöra ena halvan av den hyllade duon Vasas Flora & Fauna, men nu står hon på egna ben och är i dagarna aktuell med albumet "Mercedes", hennes andra soloalbum, men första med sång – ett album som enligt Iiris själv handlar om "djur, svenska män och mörka platser".

Kulturredaktionens Matilda Källén har tagit sig an albumet. 

Djur, män och mörker alltså, hur låter det egentligen?

– Ja, det är en ganska bra sammanfattning av albumets huvudspår, även om det också rymmer mycket mer än så. Varje låt är som en liten novellpärla, en vindlande, vacker och ibland lite vrickad berättelse från ett vanligt men ovanligt vardagsliv. Iiris Viljanen är otroligt bra på att fånga upp och beskriva det där lilla, det som kanske inte är hela världen men som kan kännas fullkomligt akut och på liv och död i stunden.

Så vad handlar det om?

– Om för popen ganska klassiska saker, hjärtesorg och saknad, allmängiltiga känslor och skeenden, men för vår tid. Det handlar om att bli dissad, om hur störigt allting känns i mens-tider, om de sista skälvande, ältande sekunderna av en relation, om hur exet hör av sig precis när man kommit över, och så en vemodskantad hyllning till katten som gett skivan sitt namn. Det är ganska mörkt, alltihop, men på något vis upplyftande i de gemensamma erfarenheterna.

Något som har uppmärksammats inför skivsläppet är att Iiris Viljanen sysslar med "österbottnisk rap". Hur låter det?

– Det är väl inte rap i ordets rätta bemärkelse kanske, snarare någon slags spoken word, och det är säreget, det måste man säga, men det funkar väldigt bra till de här vindlande berättelserna, det bidrar till känslan av att man bjuds in och får följa med, även om man ibland blir lite omsprungen. Annars, om vi pratar om musiken, så präglas albumet av den där lite lunkande, ut-på-äventyr-popen som man känner igen från hennes förra band Vasas Flora & Fauna, fast här mer nedtonad. Och så finns där nästan hela tiden pianot, ett instrument som Iiris Viljanen fullkomligt äger. Men det är framförallt sången och orden som gör "Mercedes" till en av höstens mest intressanta skivor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista