Demonstranter utför Cumhuriyets redaktion
1 av 3
Demonstranter utför Cumhuriyets redaktion, Foto: Gönül Kıvılcım
Tidningen Cumhuriyet.
2 av 3
Tidningen Cumhuriyet. Foto: Ozan Kose/TT
Tidningen Cumhuriyets kontor i Istanbul.
3 av 3
Tidningen Cumhuriyets kontor i Istanbul. Foto: AP/TT

"En svart dag för journalistiken" säger Cumhuriyets redaktion

"Just nu känner vi oss starka"
1:45 min

I dag har flera journalister som arbetar för den turkiska oppositionella tidningen Cumhuriyet gripits i Istanbul. Chefredaktören, kolumnister och illustratörer har förts bort, anklagade för samröre med PKK och Gülenrörelsen. Tidningen själva säger att det är 16 personer från personalen som blivit arresterade. Vi ringde till redaktionen på Cumhuriyet.

– Just nu känner vi oss starka, vi kommer fortsätta slåss för det fria ordet. Vi är en gammal anrik tidning, säger Mine Kirrikkanat, en av journalisterna på Cumhuriyet.

Hon svarar direkt när Kulturnytt ringer, redaktionen vill tala med utländska journalister.

– Det är en svart dag för journalistiken och det fria ordet i Turkiet.

I bakgrunden hör jag talkörer, folk har samlas utanför tidningen för att stötta oss, berättar Mine Kirrikkanat.

Redaktionen kommer antagligen inte att höra något från de arresterade kollegorna på fem dagar, sådan är lagen, fortsätter hon, men de har våra advokater med sig och även om de inte får träffas så väntar de utanför.

Journalisterna på tidningen försöker nu arbeta som vanligt, gamla kollegor har kommit för att stötta och de hoppas att det kommer ut en ny tidning imorgon.

– Vi försöker att inte låta det påverka oss, vi är journalister, vi gör bara vårt jobb och vi hoppas att det kommer ut en tidning imorgon.

I demonstrationståget utanför byggnaden står Gönül Kivilcim, dramatiker och författare. Hon vill visa sitt stöd för oppositionen.

– Turkiet har blivit som ett fängelse, säger hon.

Det var imorse som nyheten kom om att personal från en av Turkiets äldsta tidningar, Cumhuriyet, gripits. Bland de 16 journalisterna som arresterats finns bland andra tidningens chefredaktör, en kolumnist och en välkänd karikatyrtecknarae. De anklagas för att stötta Gülenrörelsen och PKK.

Efter kuppförsöket mot AKP och Erdogan i somras har 170 olika medier stängts ner och 105 journalister gripits, enligt turkiska Journalistförbundet.

– Varje morgon vaknar vi till än värre nyheter, säger Gönül Kilvicim, det är därför jag måste gå ut på gatorna och protestera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".