Reverb satsar på svenska musikböcker

Det ges ut få böcker på svenska om musik i Sverige. Men det är kanske något som nu håller på att ändras.

Det nystartade bokförlaget Reverb i Göteborg har nämligen som mål att bara ge ut artistbiografier och musikböcker på just svenska.

Men som litet bokförlag är det ibland svårt att nå ut. Och har man inte stora distributionsmuskler i ryggen så får man hitta på egna tricks för att göra sitt namn hört och sin bok såld.

- Idag ska vi ner till kön utanför Ullevi och visa boken och snacka med folk och hoppas att kränga ett antal säger Staffan Lindhé

Det är inte en slump att den första boken som det nystartade bokförlaget Reverb ger ut är ”Run to the hills” - en svensk översättning av det brittiska hårdrocksbandet Iron Maidens officiella biografi, skriven av Mick Wall. Reverbs grundare Staffan Lindhé hade räknat ut att Iron Maiden skulle fylla Ullevi i lördags och att cirka 57 000 fans skulle komma till Göteborg och kanske vara sugna på att läsa lite om bandet. Som litet bokförlag får man ta till alla knep man kan för att prångla ut sina böcker.

Staffan Lindhé och hans kompanjon driver sen många år en liten bokaffär i Göteborg och säljer även böcker på nätet - och de har länge känt av behovet av ett förlag för musikböcker på svenska.

- Vi säljer ju väldigt många musikböcker på engelska och många gånger måste vi säga till folk att det faktiskt inte är så jobbigt att läsa på engelska. Men vi tycker att det behövs böcker på svenska av det här slaget och vi vet att det finns ett stort intresse.

Det ges sällan ut böcker om svenska artister och det är ett hål som Reverb hoppas fylla i framtiden. Men i år är det bara utländska musiker som står på utgivningslistan. I höst kommer översättningar både av den amerikanske journalisten Viktor Bockris bok om Keith Richards och Johnny Cash självbiografi.

- Vi ville kunna få ordentlig snurr på det här ganska omgående för att sedan kunna experimentera lite mer med både det ena och det andra och där utesluter vi inte vare sig svarta eller vita, män eller kvinnor eller i vilken gruppering de än befinner sig säger Staffan Lindhé.

Ika Johannesson

ika.johannesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista