#140Characters
#140Characters Foto: Skärmklipp hrw.org

Gulfstater försöker tysta aktivister på sociala medier

Ny rapport från Human Rights Watch visar att läget är akut
1:58 min

Länderna vid Persiska viken försöker tysta bloggare och aktivister på sociala medier i sina länder. Det menar Human Rights Watch som nu startar uppropet #140characters.

Kampanjen #140carachters startar i dag av Human Rights Watch. En del i kampanjen är en interaktiv karta där vi kan se hur aktivister behandlats av Bahrain, Saudiarabien och Kuweit.

– Vi ser en utveckling där yttrandefrigheten i gulfstaterna inskränks, säger Adam Coogle från Human Rights Watch till Kulturnytt.

Human Rights Watch har sett hur staterna systematiskt övervakat och straffat aktivister och bloggare sedan den arabiska våren 2011. Och den nya rapporten visar att läget är akut och att läget i dag är resultatet av allt hårdare övervakning de senaste 5 åren. 

På den interaktiva sidan som de lanserar idag ser vi bloggare med bild och namn, vilket land de bor i och om de är fängslade eller inte. Och tanjken är att uppmärksamheten från omvärlden ska göra det svårare för länder att begå brott mot mänskliga rättigheter, berättar Adam Coogle.

Han säger att bloggarna och aktivisterna i Gulfstaterna är övervakade, de som inte är fängslade är begränsade i vad de kan uttrycka offentligt och de riskerar stränga straff.

– Det är inte terrorister eller jihadister, det här är människor som skriver om mänskliga rättigheter eller polistiska reformer, säger Adam Coogle.

Mer om Medier

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".