Ola Larsmo. Foto Mia Gerdin/SR
Ola Larsmo Foto: Mia Gerdin/SR

Svenska PEN kritiserar Turkiet

"En nedmontering av den demokratiska offentligheten"
1:33 min

Igår rapporterade vi om att flera journalister vid tidningen Cumhuriyet gripits anklagade för samröre med PKK och Gülen-rörelsen. Och idag ger Svenska PEN hård kritik till den turkiska AKP-regeringen för deras agerande.

-Vad vi ser är det sista ledet i en nedmontering av den demokratiska offentligheten i Turkiet, som har pågått sedan kupp-försöket i juli i somras. Och jag kan inte se det på något annat sätt än att man tar möjligheten att slå ner på alla kritiker som man kan komma åt.  Cumhuriyet var ju den tidning som också avslöjade smugglingen av vapen till stridande i Syrien och jag tror att det här har att göra med det.  

Säger Ola Larsmo orförande för Svenska PEN.

PEN international publicerar idag en lista på 152 turkiska journalister som gripits. 22 av dem har förts bort utan att det har väckts något åtal.

Efter kuppföröket i somras mot AKP regeringen har läget för journalister i Turkiet har blivit hårdare.

Idag publicerar Hurrieyt Daily News en nyhet om att 21 personer som arbetar vid RTÜK Turkiska granskningsmyndigheten för TV och Radion förts bort från sina arbestplöatser av polis även dem anklagade för samröre med Gülen-rörelsen.

Ola Larsmo igen:

- Ja man ska ju veta det att PEN international följer mycket noga utvecklingen i Turkiet. Vi har listor över alla som sitter fängslade, vi försöker stödja dem så gott vi kan och väcka opinion för deras sak världen över.  Och det här kan bara resultera i att Turkiet tappar all trovärdighet i internationella sammanhang.  Man tror att man har ett övertag över det internationella samfundet i och med flyktingkrisen, men jag tror inte att det kommer vara särskilt länge om det här fortsätter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".