Violinist i skolan
Arkivbild Foto: Ramon Espinosa / TT

Estetiska programmet fortsätter tappa sökande

Sedan 2011 så har antalet sökande minskat med runt 30 procent, det visar nya siffror som Skolverket presenterar i dag.

Estetiska programmet på gymnasiet fortsätter tappa i popularitet. Och en av anledningarna som Skolverket ger är att det kan finnas en osäkerhet kring om det är högskoleförberedande.

– Skolverket håller kontakt med referensskolor. Där diskuteras mycket kring att det kanske råder osäkerhet hos föräldrar och elever om programmet verkligen är högskoleförberedande, säger Eva Eriksson som är undervisningsråd på Skolverket.

Hon berättar också att skolor också framfört att de upplevt att samhället inte tycker att estetiska ämnen är så viktiga. Och hon nämner också svårigheten att få behöriga lärare i just estetiska ämnen.

I en rapport från Skolverket som kom i våras går det att se att även antalet kommuner som erbjuder elever estetiska program har minskat: från 140 kommuner läsåret 2011/12 till 114 läsåret 2015/16. Det skulle kunna hänga ihop med att färre elever söker till estetiska program men det är inget som myndigheten analyserat.

Det minskande antalet sökande kan också få flera konsekvenser framöver, till exempel att ännu fler kommuner slutar satsa på estetiska program, säger Eva Eriksson:

– Om sen skolor lägger ner programmet så försvinner också lokaler, personal och utrustning, säger Eva Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".