Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Intressant grepp om norsk historia

Publicerat måndag 28 november 2016 kl 07.15
Lars Hermansson recenserar "Släkters gång"
(3:06 min)
Släkters gång
Bokomslag Foto: Press

Jan Kjaerstad fick sitt stora publika genombrott med trilogin om TV-kändisen Jonas Wergeland där "Upptäckaren" gav honom Nordiska rådets litteraturpris 2001. Hans nya roman heter "Släkters gång", Lars Hermansson har läst den.

Jan Kjaerstad debuterade på det postmoderna 1980-talet med novellsamlingen "Kloden dreier stille runt", men fick sitt stora publika genombrott med trilogin om tevekändisen Jonas Wergeland, vars sista del, "Upptäckaren", renderade honom Nordiska rådets litteraturpris 2001. Hans nya roman heter

Det här är en roman med en mycket kuriös ramberättelse. Den sägs vara skriven av ett framtida kinesiskt forskarteam i etnologi, som från sin tidshorisont tusen år in i framtiden försöker förstå det lilla landet Norge, genom att studera en betydelsefull familj från 1900-talet, och tota ihop en roman om denna familj som sägs ha utvandrat till Kina när Norge gick under, och i det nya landet givit upphov till den mäktiga Longdynastin.

Romanformen är sedan länge död och begraven och det kinesiska forskarteamet - bestående av idel kvinnor, det antyds att världen om tusen år helt tagits över av kvinnor - försöker helt enkelt härma de romaner som skrevs vid tiden för den norska familjens uppgång och fall. Det är alltså en pastisch på en 1900-talsroman vi läser. Men språket är påfallande likt Kjaerstads språk i många tidigare romaner, som om de där framtida kinesiskorna framför allt läst Jan Kjearstad när de försökt förstå vad en roman är.

Det här är alltså en bok vars huvudperson inte är en person, utan ett land, nämligen Norge och dess 1900-talshistoria, speglad i den fiktiva familjen Bohre. Och när något så omfattande som en tidsepok ska skildras måste kanske författaren lyfta fram det typiska för den epoken, inte det som nästan ingen känner till. Sålunda är det Fritiof Nansen familjen Bohre bor granne med i sin magnifika villa i Lysaker, inte någon fotnotsman som Helmer Hansen eller Sverre Hassel - kollegor till Nansen som jag googlade fram när jag skrev den här recensionen. Och när någon ska köpa en bok i Paris gör de det förstås på Shakespeare & Co, inte på någon namnlös boklåda vid place de la Concorde. Det känns lite grand som att läsa en turistbroschyr över 1900-talet, inte en gestaltning av någonting som upplevts inifrån.

Som tur är lägger Kjearstad – eller om det är de framtida kinesiskorna – det historiserande redovisningstvånget åt sidan när han – eller de – på allvar blir intresserad av en gestalt. Som släktens Mater familias Rita Bohre, paleontolog, författare och feminist som ges utrymme nog att växa utöver sin funktion i berättelsen, och bli till en romangestalt jag kommer att minnas: en kämpe, som trots att hon fötts med silversked i mun får ett svårt liv: barn som dör, en man slår, ett patriarkat som kväver och kväser.

Skildringen av Rita Bohres kamp mot och med alla dessa män för en rättvisare värld är upplyftande eftersom hon aldrig ger sig, men heller aldrig demoniserar sina fiender, utan kämpar vidare med hjärnkapaciteten i behåll. Hennes mantra, "Res dig upp", leder aldrig fram till den feministiska stridsskriften Femina erecta som hon hela livet drömmer om att skriva. Men hon kommer fram ändå, i en vacker slutscen dör hon med ryggen lutad mot en ek i sin barndoms trädgård.

Övriga romanfigurer blir mest ett slags representanter för olika aspekter av norskt 1900-tal: oljan, fredsrörelsen, skidundret. Som historieskrivning är det intressant och bitvis mycket roligt, men som roman alltför schematiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".