Alfons Karabuda
Alfons Karabuda Foto: Johan Olsson/Press

Misstänkt muthärva i musik-Sverige växer

Åklagaren: "Deras vårfester har blivit föremål för vår granskning"
1:24 min

Det började med att Föreningen svenska tonsättare 2014 misstänktes för att ha mutat makthavare inom kultursfären genom dyra julmiddagar. Nu är även intresseorganisationen SKAP - Sveriges kompositörer och textförfattare - indragen i den pågående mutbrottsutredningen som Riksenheten mot korruption gör.

Chefsåklagare Alf Johansson vill inte kommentera varför även SKAP:s så kallade vårfester utreds.

– Jag vill inte närmare gå in på det. Jag kan bara konstatera att även deras vårfester har blivit föremål för vår granskning.
Det som utreds är om SKAP:s traditionella vårfester åren 2012-2014 kan vara ett mutbrott. Alfons Karabuda, ordförande i SKAP, välkomnar utredningen, men säger att festerna aldrig har skett i syfte att påverka makthavare eller offentliga bidragsgivare.

– Det jag kan säga till 100 procent är att vårfesterna aldrig har handlat om att påverka någon gäst i enskilda ärenden. SKAP får heller ingen bidrag eller stöd från Myndighetssverige, vi finansieras av upphovspersoner som avstår från sina intäkter för att vi ska värna deras intressen. Så jag kan säga väldigt tydligt att jag aldrig sett tillstymmelse till någon sorts muta överhuvudtaget.

Förundersökningen inleddes efter en granskning av Sveriges Radios program Kaliber. Och nu växer alltså härvan, under förra veckan delgavs ytterligare två personer misstanke om brott, sedan tidigare finns två misstänkta. Chefsåklagare Alf Johansson konstaterar att bevisningen räcker för att driva vidare förundersökningen, men att det återstår en del förhör innan den är klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".