Turkiets president Erdogan, komikern Jan Böhmermann
Turkiets president Erdogan, komikern Jan Böhmermann Foto: TT

Domen för tysk satir mot Erdogan skjuts upp

"Det handlade om sexuella böjelser och förehavanden som bokstavligt och avsiktligt tog under bältet"
1:41 min

Satirstriden mellan Turkiets president Erdogan och den tyske satirikern Jan Böhmermann drar ut på tiden - domen skjuts upp till nästa år.

  I tryckfrihetsmålet om Böhmermanns nidvers, som återupptogs i Hamburg igår har domen skjutits upp till februari nästa år.

 Inte heller efter att förtalsmålet lades ned för en månad sedan kommer Erdogans bråk med Böhmermann till ro. Tryckfrihetsrocessen som formellt inleddes i Hamburg igår gäller den turkiske presidentens begäran att nidversen som den tyske satirikern läste upp i sitt tv-program Neo Magazin Royale i mars ska totalförbjudas.

Med diktens uttalade syfte att visa var gränsen mellan yttrandefrihet och förtal går i Tyskland radade Jan Böhmerman upp det ena exemplet efter det andra på vad som inte är tillåtet att säga. Det handlade om sexuella böjelser och förehavanden som bokstavligt och avsiktligt tog under bältet och uppenbart kränkte den auktoritäre ledaren så hårt att han också tog till sig Böhmermans beskrivning av hur man klagar i en rättstat som Tyskland.

Redan i maj fattade domstolen i Hamburg ett preliminärt beslut att delar av dikten inte får framföras och att den som bryter mot det riskerar drygt två miljoner kronor i böter. Men den turkiske presidenten höll fast vid sitt krav på ett totalförbud, som nu alltså ska förhandlas och en dom väntas först i februari nästa år.

Efter det nedlagda förtalsmålet i en separat process, spekuleras det redan i att Erdogan inte heller kommer att ha framgång i frågan om att förbjuda dikten. Men mot bakgrund av fängslandena och förföljelser av journalister i Turkiet väcker han försök att också bestämma vad som får publiceras i Tyskland starka känslor här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".